Covid-19. Marea Britanie va testa luna aceasta un pașaport de vaccinare

14:56, 5 aprilie 2021 | Externe, Social | 176 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Premierul britanic Boris Johnson, care va detalia, luni, un plan în acest sens, vrea să permită reluarea activităților foarte afectate de pandemie, precum evenimentele sportive sau culturale.

Guvernul britanic a indicat, duminică, că intenționează să testeze un sistem de pașapoarte sanitare în Anglia, de la jumătatea acestei luni, pentru a permite reluarea activităților foarte afectate de pandemie, cum ar fi meciurile de fotbal și evenimentele de interior.

În timp ce Marea Britanie a început să ridice treptat restricțiile stricte care au fost în vigoare de luni lungi, bazându-se pe succesul campaniei sale de vaccinare, acest proiect va fi detaliat, luni, de premierul Boris Johnson, care va anunța, de asemenea, noi reguli pentru vacanțe în străinătate, interzise până la 17 mai cel puțin.

„Facem tot posibilul pentru a permite redeschiderea țării noastre (…) în cel mai sigur mod” , a explicat liderul conservator într-un comunicat. Astfel, „o certificare a statutului Covid ”, care indică faptul că o persoană a fost vaccinată, că este negativă pentru coronavirus sau că are anticorpi, va fi dezvoltată „în următoarele luni”. Această certificare nu va fi necesară în transportul public și în magazinele esențiale sau în pub-uri atunci când se vor redeschide.

Noul sistem va fi testat la Cupa Angliei

Nouă teste pilot vor fi lansate de la mijlocul lunii aprilie, în special pentru semifinala și apoi finala Cupei Angliei la fotbal, pe stadionul Wembley, în timpul unei petreceri într-un club de noapte și a unei conferințe la Liverpool. Serviciul de sănătate publică lucrează la o modalitate de a arăta „statusul” Covid-19 via o aplicație sau în format hârtie, potrivit Downing Street.

Acest proiect de pașaport sanitar a fost întâmpinat cu ostilitate de peste 70 de deputați britanici din întregul spectru politic, care l-au considerat „discriminatoriu”. Multe țări iau în considerare implementarea unui pașaport de sănătate și unele l-au lansat deja.

UE a prezentat în martie un proiect de certificat, cerut de țări foarte dependente de turism, cum ar fi Grecia, menit să faciliteze călătoriile pe teritoriul său în vederea sezonului estival, scrie AFP.

În ceea ce privesc călătoriile în străinătate, guvernul britanic planifică un sistem tip semafor pentru a clasifica țările în funcție de gradul de progres al campaniei lor de vaccinare, rata lor de contaminare sau prezența variantelor. Destinațiile verzi vor fi scutite de carantină la întoarcere, spre deosebire de țările portocalii și roșii.

Lista țărilor nu a fost încă stabilită. Peste 31,4 milioane de persoane au primit deja o doză de vaccin anti-Covid-19 și 5,2 milioane au fost vaccinate complet în Regatul Unit, cea mai îndurerată țară din Europa de pandemie, cu aproape 127.000 de morți.

Sursa: https://www.national.ro