Corupția și o lege proastă privind achizițiile publice au otrăvit copiii în grădinițele și școlile țării, însă iată ce fac și ce nu fac deputații

17:48, 16 noiembrie 2017 | Social | 2161 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În Parlamentul Republicii au avut loc audieri în legătură cu problema alimentației în școli și grădinițe. În fața deputaților au venit reprezentanți ai mai multor instituții de stat, inclusiv ai Procuraturii. După lungi dezbateri Parlamentul a fost invitat să adopte un raport pe marginea audierilor.

Cam la aceasta s-a rezumat „eficiența” dezbaterilor parlamentare privind corupția și incompetența din administrația Chișinăului, care au făcut posibilă furnizarea către mai multe grădinițe și școli a unor loturi de produse alimentare nu doar de calitate proastă, ci care erau și toxice. Până la ora actuală nimeni nu a estimat măcar aproximativ impactul asupra sănătății copiilor, care au consumat produsele furnizate în mod criminal de o serie de întreprinderi, ce au acționat în complicitate cu unii angajați ai autorităților locale.

Deputații au insistat să afla cine și cum a fost pedepsit și ce s-a făcut pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple așa ceva în Republica Moldova. Până la urmă, forul legislativ a decis să revină într-o săptămână la acest subiect. Dacă dezbaterile ce vor urma vor fi la fel de eficiente ca cele de azi, atunci părinții care-și duc copiii la grădinițe și la școli vor avea o singură posibilitate să verifice cu ce le sunt hrănite odraslele – să formeze comitete părintești și să inspecteze cu forțele proprii ceea ce se întâmplă la cantine și ce fel de produse sunt furnizate de către agenții economici.

Este de menționat că în cadrul dezbaterii de azi a răsunat și o observație judicioasă.

La un moment dat, unul dintre deputați, Dumitru Diacov, într-o intervenție a sa plină de emoții, a subliniat că nu e posibil să fie furnizate produse de calitate bună în școli și grădinițe, atâta timp cât cea mai mare regulă de desfășurare a licitațiilor e cea a prețului mai mic.

„Cel care face o ofertă mai ieftină, acela câștigă licitația”, s-a revoltat deputatul.

Nu știm cât de bine a conștientizat el ceea ce a spus, însă cert este că a reușit să atingă exact miezul problemei – când e vorba de sănătatea copiilor, de hrana tinerei generații, statul caută să achiziționeze cele mai ieftine produse. Ieftin, bun și mult în kil!

Și „de unde calitate, dacă pe masa copiilor ajung produsele cele mai ieftine?”, a continuat să se revolte deputatul. În acel moment se părea că în sfârșit va urma o propunere bună, că dezbaterile parlamentare vor întra în albia eficienței.

Dar nu a fost să fie. Forul legiuitor a revenit la maniera anterioară de dezbateri – cea a spectacolului de doi bani.

Ce ar fi trebuit să facă Parlamentul?

Probabil mulți dintre cei care urmăreau cu sufletul la gură aceste audieri parlamentare și-au dorit ca deputații să pună problema tranșant: să spună că prețul nu trebuie să fie măsura tuturor lucrurilor atunci când se desfășoară licitații publice. Bineînțeles, nici vorbă că ar trebui să fie admis arbitrariul.

Prețul trebuie să se refere la conținut și nu la denumire.

La ora actuală dacă are loc o licitație pentru achiziția unui produs, de exemplu a cașcavalului, bătălia se dă între ofertele de produse care poartă denumirea de „cașcaval”. Funcționarul care stabilește câștigătorul nu este constrâns de lege să ia o decizie bazată pe criterii ce determină cu exactitate conținutul produsului. Or, cașcaval e și acel „cașcaval”, care nu conține nici gram de lapte, dar și cel care este produs ca un adevărat cașcaval, fără adaosuri de grăsimi vegetale.

la fel stau lucrurile când e vorba de toate celelalte produse. Noi nu cunoaștem dacă cineva din administrație își bate capul de conținutul de nitrați în legumele ce ajung pe masa copiilor și nici de compoziția biochimică a cărnii, a laptelui, a ouălor și a tuturor celorlalte produse alimentare. Prețul cel mai mic contează!

Îi îndemnăm pe deputații din Parlamentul Republicii Moldova să citească cu atenție acest articol! S-o facă cu creionul în mână! Apoi să-l transmită celorlalți deputați! Or, subiecte pentru polemici inutile și pentru spectacole sunt prea multe! Măcar atunci când e vorba despre sănătatea copiilor acestei țări am vrea să-i vedem pe deputați prinși în mod solidar într-o discuție responsabilă.