Colectarea semnăturilor pentru desfășurarea Referendumului republican a demarat cu nemulțumiri

13:53, 15 decembrie 2015 | Social | 911 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Grupul de inițiativă civică pentru desfăşurarea Referendumului republican constituţional a demarat colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului de modificare a Constituției.

Astfel, primul punct de colectare a semnăturilor va fi deschis chiar în Orășelul Demnității din Piața Marii Adunări Naționale, unde inițiatorii plebiscitului au protestat în ultimele trei luni.

Andrei Năstase, unul din liderii grupului de inițitivă,a declarat că din cele 40 de mii de liste eliberate, 32 de mii sunt în „limba de stat”, iar alte 8 mii – în limba rusă. Astfel, fiecărei dintre cele patru întrebări pentru care urmează a fi colectate semnături, au fost eliberate câte 8 mii de liste în română și câte două mii – în rusă.

Comisia Electorală Centrală a eliberat ieri legitimațiile a 775 de membri ai grupului de inițitivă care vor colecta semnăturile și 40 de mii de liste de subscripție – număr insuficient, potrivit organizatorilor, pentru realizarea obiectivelor lor.

Deși fecare listă conține câte 45 de rânduri, ceea ce ar permite colectarea în total a 450 de mii de semnături pentru fiecare dintre întrebările supuse referendumului, în condițiile în care Legea Supremă solicită câte 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din raioanele țării – 360 de mii de semntăuri, membrii grupului de inițiativă un s-au arătat mulțumiți și au solicitat dublarea listelor de subscripție.

O altă nemulțumire grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului eset că aceștia s-au arătat nemulțumiți și de faptul că doritorii vor trebui să semneze de patru ori (câte o dată pentru fiecare întrebare) în loc de o singură dată.

În speranța că toate aceste inadvertențe nu sunt decât o simplă neglijență și nu un act premeditat al instituției pe care o reprezentanți și că demararea semnăturilor de colectare nu va fi tergiversat pentru o perioadă îndelungată, vă solicităm repetat suplimentarea listelor de subscripție până la acoperirea numărului total al cetățenilor cu drept de vot, având conținutul în limba de stat, precum și în limba rusă”, se menționează într-o scrisoare a Biroului Executiv al grupului de inițiativă către Comisia Electorală Centrală, dată citirii de către Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

Inițiatorii referendumului au menționat că vor solicita întâlniri cu funcționarii publici și studenții pentru a-i informa despre inițiativă și de a-i îndemna să semneze, exprimându-și speranța că chiar și în pofida sărbătorilor de iarnă, vor reuși să se încadreze în termenii de trei luni.

Grupul de inițiativă pentru desfășurarea Referendumului republican constituțional intenționează să colecteze semnături pentru modificarea Legii Supreme astfel ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales prin vot direct de întreg poporul, să fie introdusă posibilitatea demiterii acestuia, la fel, direct de către popor, să fie redus numărului de deputaţi până la 71 şi ridicată imunitatea parlamentară a deputaților.