Cine n-are bătrâni să (nu) își cumpere

18:31, 2 octombrie 2015 | Social | 2159 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Uniunea Europeană se confruntă cu fenomenul de îmbătrânire a populației. În 2014, proporția persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani a ajuns la 18,5%, estimându-se să crească la o treime din total până în 2080.

Zona euro a înregistrat inflaţie negativă în septembrie, pentru prima oară în ultimele şase luni. O evoluție care a surprins  analiştii şi amplifică presiunile asupra Băncii Centrale Europene pentru suplimentarea măsurilor de stimulare.

Se estimează că rata persoanelor în vârstă de 80 de ani se va dubla până în 2080, de la 5% în prezent, la 12% . Tendințele demografice ridică probleme grave din punct de vedere economic și al incluziune sociale a vârstnicilor.

Statele membre în care se înregistrează raportat la populația totală cei mai longevivi cetățeni, cu vârste de peste 80 de ani, sunt Italia (6,4%), Grecia (6%), Spania și Franța (5,7%).

La începutul anului 2013, în UE-28 trăiau 505,7 milioane de locuitori, cu aproximativ 100 de milioane mai mult în comparație cu totalul populației din 1960 din statele membre ale UE-28. De la începutul anului 2012 până la începutul anului 2013, populația din UE-28 a crescut cu 1,1 milioane (sau 0,2 %).

saracie-si-excludere-sociala

Schimbările structurale în cadrul populației UE-28 pot fi analizate în continuare pe baza ratelor de dependență obținute prin compararea numărului de persoane dependente (tineri și/sau bătrâni) cu ponderea persoanelor de vârstă activă, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt efectiv angajate.

Aceste rate sunt destinate să ofere informații cu privire la povara care ar putea cădea pe umerii persoanelor de vârstă activă, de exemplu, sprijinirea educației copiilor, cheltuielile cu asistența medicală sau regimurile de pensie. În consecință, creșterea ratelor de dependență poate constitui o preocupare pentru guverne în ceea ce privește planurile de cheltuieli publice și finanțele publice.

La nivelul Uniunii Europene, 18 regiuni au cunoscut o creștere a populației peste 15 la mia de locuitori, cea mai mare creștere înregistrându-se în Ilfov (33,4 la mia de locuitori pentru perioada 2008-2011), zona din jurul orașului București.

În contextul unui val de migranți nemaiîntâlnit în Europa de după cel de al Doilea Război Mondial, structura demografică va suferi modificări substanțiale în perioada următoare. Aceasta este și ideea pentru care Germania insistă în acceptarea lor în Europa.

Însă rata scăzută a natalității rămâne o problemă nerezolvată. O perioadă de dezvoltare economică este un factor esențial pentru a se obține un spor natural pozitiv.

sursa: Adevărul Financiar

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,