Cine blochează cererile moldovenilor la CEDO şi ce vor face cei trei moldoveni selectaţi de curând la Grefa curţii

18:16, 6 decembrie 2017 | Social | 1419 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost selectaţi încă trei jurişti secunzi din Republica Moldova. Ministerul Justiţiei a anunţat că a înaintat 8 candidaturi, dintre care au fost selectate 3 persoane. Este vorba despre juriştii de o înaltă calificare Dumitrița Bologan, Cornel Sotnic și Ludmila Petroman.

Iniţial, cei trei jurişti vor activa pe lângă Grefa CtEDO timp de un an, iar contractul va putea fi prelungit.

Juriștii delegați de autorităţile de la Chişinău vor fi implicați în lucrările Grefei și vor acorda asistență în cazul cererilor adresate împotriva Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei precizează că ei „nu vor fi angajați ai CtEDO sau ai Consiliului Europei”, iar „condițiile de remunerare, garanțiile sociale și alte plăți compensatorii vor fi stabilite printr-un acord individual al persoanei selectate cu Guvernul Republicii Moldova”. Deci, este vorba despre jurişti care ajută la examinarea cererilor împotriva Guvernului Republicii Moldova şi care sunt remuneraţi de Guvernul Republicii Moldova. Ar fi fost păcat ca executivul ţării să nu profite de o posibilitate atât de interesantă.

Cei trei jurişti secunzi nu sunt singurii moldoveni care activează la CtEDO şi ajută la pregătirea spre examinare a dosarelor depuse de cetăţenii noştri. Mai mulţi avocaţi moldoveni susţin, dar evită să o spună public, că de când Guvernul de la Chişinău a obţinut posibilitatea să promoveze jurişti la CtEDO a scăzut brusc şi substanţial numărul dosarelor care ajung cel puţin să fie supuse unei examinări iniţiale de către judecătorii Curţii.

Circulă chiar şi zvonuri precum că sarcina nedeclarată a acestor jurişti este să „ajute” într-un mod cât se poarte de „specific” la „pregătirea” dosarelor spre „examinare”. Cel puţin teoretic ei au această posibilitate. Acestor jurişti secunzi le revine rolul de a ajuta la prezentarea dosarelor judecătorului unic, care verifică, la rândul său, dacă sunt întrunite condiţiile de depunere a cererilor. Mai mulţi jurişti moldoveni sunt de părere că specialiştii delegaţi de Republica Moldova practic au posibilitatea să influenţeze opinia judecătorilor CtEDO. Asta în condiţiile în care, subliniem, remunerarea le este asigurată de Guvernul de la Chişinău!

Totodată, este cazul să precizăm că una dintre condiţiile funcţiei este ca juriştii secunzi să refuze lucrul asupra acelor dosare, în cazul cărora ar putea exista suspiciuni de lipsă de imparţailitate.

Solicitat de FLUX, avocatul Alexandru Prisac a declarat că „la ora actuală există puţine mecanisme ce ar putea asigura imparţialitatea şi obiectivitatea juriştilor secunzi”. Mai mult, el a subliniat că acesta „este un domeniu la care mai trebuie să se lucreze”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,