Cele 160 de medicamente ieftinite în octombrie, s-ar putea scumpi în noiembrie

20:35, 19 octombrie 2016 | Social | 3636 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ieftinirea celor 160 de medicamente ar putea fi anulată începând cu luna noiembrie. Ieftinirea medicamentelor este o înțelegere verbală între Guvern și industria farmaceutică. Declarația aparține unui farmacist din Capitală.

Proprietarii rețelelor de farmacii, care sunt adesea și importatori și distribuitori de medicamente, ar fi fost obligați să ieftinească medicamentele, declară un farmacist într-un interviu pentru e-sanatate.md.

Un farmacist-șef din Capitală a declarat, sub protecția anonimatului, că guvernarea le-a sugerat șefilor de companii din domeniul farmaceutic să micșoreze prețul medicamentelor din lista celor de importanță socială.

”Ne-au chemat pe noi de urgență la adunare și ne-au spus că au fost adunați proprietarii rețelelor de farmacii, distribuitorii și importatorii. Guvernarea le-a sugerat șefilor de companii din domeniul medicamentelor, în baza unei înțelegi verbale, să micșoreze prețul la lista dată de medicamente”, a declarat farmacistul.

Totodată, farmacistul spune că lista respectivă conţine un număr mai mic de medicamente decât se declară oficial.

”Această listă de medicamente este o prostie totală, nu este niciun medicament serios pe acolo, nici măcar vreun antibiotic. În plus, e o listă de 160 de medicamente dintre care, de exemplu, patru poziții de aspirină de la diferiți producători, Kardiket, Peroxide, care însă au un rulaj foarte mare. Deci, de fapt nu sunt 160 de medicamente, ci sunt mai puține”.

Potrivit sursei, această ieftinire ar putea fi anulată în luna noiembrie, pentru că acum rețelele vând medicamentele la un preț mai mic decât au fost cumpărate.

”Compania este în pierdere. Noi toți înțelegem că vin alegerile și de asta s-a făcut acest lucru, să arate că se lucrează. De fapt, aici nu e nimic complicat. Fiecare companie are și depozit și înregistrează medicamente și respectiv le-au promis careva facilități. Nu știu la celelalte rețele farmaceutice, dar cel puțin cei din rețeaua în care lucrez eu nu sunt deloc fericiți de situație. Acum se reevaluează stocurile. E ca și atunci când a fost revăzut adaosul comercial, s-au reevaluat stocurile și legea a fost aplicată în retrospectivă. Adică, ei au importat mai scump și acum vând mai ieftin”, a mai declarat farmacistul.

Anterior, premierul Pavel Filip a declarat că „Guvernul nu dorește să impună nimic, ci să obțină soluții prin dialog cu partenerii din mediul de afaceri și diverse facilități acordate.

Dialogul dintre Guvern și companiile farmaceutice a inclus și alte teme, precum punerea în aplicare a unor propuneri ale companiilor farmaceutice privind debirocratizarea sectorului, sau recentele măsuri adoptate de Guvern referitoare la piața medicamentelor.