Ce riscaţi dacă postaţi fotografii cu actele de identitate pe internet

18:08, 9 februarie 2018 | Social | 3005 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Atenţie mare atunci cînd găsiţi un act de identitate şi intenţionaţi să postaţi un anunţ pe reţelele de socializare! Persoanele care publică fotografii cu actele găsite ar putea fi trase la răspundere, informează Agenția Servicii Publice.
Chiar dacă, la prima vedere, scopul pare a fi nobil, nu întotdeauna se iau în considerație riscurile posibile la care sînt supuși atît deținătorul legal al actului pierdut, cît și utilizatorul care postează informația respectivă, notează Noi.md.

Potrivit unui comunicat emis de Agenţia Servicii Publice (ASP), datele cu caracter personal publicate pe site-urile de socializare vulnerabilizează siguranța persoanelor care pot deveni victime ale unor abuzuri, precum furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal ale acestora.

ASP citează prevederile Codului contravențional conform cărora „încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, de acces la datele cu caracter personal, de intervenţie asupra datelor cu caracter personal, de opoziţie şi de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal, reprezintă contravenții”.

Astfel, persoanele care se vor opune acestor prevederi riscă amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale, în cazul persoanelor fizice, amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale în cazul persoanelor cu funcţie de răspundere şi amendă de la 120 la 300 de unităţi convenţionale pentru persoanele juridice cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

Şi totuşi, dacă aţi pierdut sau aţi găsit un act de identitate, e necesar să vă adresaţi fără întârziere organelor competente, care vor întreprinde măsuri în acest caz.

Sursa: http://noi.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,