Aproape jumătate de milion de moldoveni amendați, fiecare al doilea în traficul rutier – vezi câte milioane a câștigat statul

15:03, 2 mai 2018 | Social | 4367 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În anul 2017 aproape jumătate de milion de moldoveni au fost sancționați administrativ, dintre aceștia mai mult de jumătate au fost pedepsiți pentru încălcări comise în traficul rutier.

Potrivit datelor statistice oficiale, în anul precedent au fost documentate 450 de mii 400 de contravenții. Suma totală a amenzilor aplicate de autoritățile abilitate a fost de 289,3 milioane de lei. Cifra respectivă este cu 1,5 ori mai mare față de amenzile aplicate anul precedent. Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate în 2017 doar 128 de milioane de lei.

Cea mai mare rată a încasărilor din amenzile aplicate este de asemenea în domeniul circulației rutiere – 50% din totalul încasărilor.

Astfel, dacă e să raportăm numărul total de sancțiuni administrative la numărul populației atunci este vorba despre 121 de pedepse la 1000 de persoane.

Așa cum arătam mai sus, peste jumătate din totalul contravențiilor este în domeniul circulației rutiere – 56,7%. Acest număr este în creștere față de anul 2016 cu 12,5%. Principala sancțiune aplicată a fost amenda – au fost aplicate peste 243 de mii de amenzi rutiere.

Dintre moldovenii care au avut de a face cu polițiștii în traficul rutier cei mai mulți au fost pedepsiți pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a proprietății de trecere, precum și pentru încălcarea altor reguli – 68 de mii 650 de persoane.

Pentru depășirea vitezei de circulației au fost sancționate cu amendă 46 de mii 332 de persoane.

Pentru încălcarea regulilor de oprire și pentru neacordarea de prioritate pietonilor și altor participanți la traficul rutier au fost sancționate 37 de mii 470 de persoane.

Pentru încălcarea regulilor de înmatriculare și/sau înregistrare de stat a autovehiculelor au fost pedepsite 29 de mii 885 de persoane.

Pentru încălcarea regulilor de exploatare a vehiculelor au fost pedepsite 20 de mii 385 de persoane.

Pentru încălcarea regulilor de folosire a centurii de siguranță, a căștii de protecție și a regulilor privind convorbirile radio-telefonice au fost pedepsite 10 mii 781 de  persoane.

Pentru conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate au fost pedepsite 1401 persoane. Dintre acestea, 206 au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport.

Datele oficiale mai arată că cele mai multe pedepse contravenționale – 81,7%, au fost aplicate de MAI, 5,4% de subdiviziunile Ministerului Finanțelor, 3,2% de judecătoriile raionale și municipale, 1,6% de Inspectoratul pentru protecția mediului, câte 1,5% de Poliția de Frontieră și de CNAS (Casa Națională de Asigurări Sociale) și 1,2% de CNAM (Casa Națională de Asigurări în Medicină).

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,