ANSA a făcut un anunţ şocant despre lactatele din magazine: află ce ai mâncat ani la rând

16:02, 16 februarie 2018 | Social | 4238 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După ce a fost sesizată în repetate rânduri de cetăţeni în legătură cu nivelul dubios al calităţii produselor lactate comercializate în Republica Moldova, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a întreprins o serie de acţiuni de verificare a conţinutului acestor produse, iar rezultatele expertizelor efectuate sunt de natură să-i şocheze pe cetăţenii moldoveni.

„În prima etapă au fost prelevate și examenate 126 de probe de la producători,  importatori de produse lactate și din rețeaua comercială și supuse investigațiilor de laborator la Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară”, ne informează serviciul de presă al ANSA, subliniind că testele au scos la iveală discrepanţe enorme între ceea ce este imprimat pe ambalaje spre informarea consumatorilor şi conţinutul real al produselor lactate.

Potrivit ANSA, prezenţa grăsimilor vegetale în produsele lactate verificate a depăşit cu mult cifrele prezentate spre „informare”. Cu alte cuvinte, cetăţenii au fost minţiţi ani la rând şi au consumat cu totul altceva decât credeau.

De exemplu, la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente conţinea, de fapt, 21,75 % grăsimi vegetale,iar „brânză proaspătă de vaci” de 2 procente avea, ca atare, 14,93% grăsimi vegetale.

În laptele concentrat fiert cu zahăr “ IRISCA”, importat din Ucraina, au fost depistate 93,77% de grăsimi vegetale, în timp ce prezenţa acestor grăsimi în produsul respectiv este inadmisibilă.

În produsele lactate de la SA INCOMLAC în  untul “Crestianscoe”  conţinutul de grăsimi vegetale constituie 15,54%, în „Brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat  fiert” – 60,81%, în „Brânzică dulce Mic Vis cu caise” – 34,18%, iar în  „Brânzică glazurată cu aromă de vanelie”  conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

ANSA a emis o dispoziţie prin care i-a avertizat pe agenţii economici vizaţi să retragă imediat produsele neconforme din reţeaua comercială. Însă, potrivit ANSA, unii agenţi economici au refuzat să ratragă din vânzare produsele ce încalcă normele de siguranţă. Instituţia a aplicat sancţiuni sub formă de amendă. Însă aceste pedepse par a fi prea mici pentru a-i determina pe producători şi pe comercianţi să renunţe la falsificar ea datelor despre conţinutul real al lactatelor.

ANSA continuă investigaţiile.