Alolingvii – obligați să învețe istoria și geografia în limba română

11:33, 3 decembrie 2015 | Social | 1157 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern, conform căreia elevii alolingvi din Moldova vor învăța mai multe discipline în limba română. Proiectul inspirat din modelul claselor bilingve va fi implementat, deocamdată, în opt școli din țară.

Potrivit ministrului Educației, Corina Fusu, proiectul a fost elaborat pentru integrarea socio-lingvistică a elevilor alolingvi. Copiii vor învăța istoria și geografia în limba română.

Acest program este un document demult aşteptat, care a fost elaborat din obligativitatea statului de a se conforma mai multor documente naţionale. Cu părere de rău la noi limba română întotdeauna a fost un pretext de discuţii politice. Din acest considerent, cred că s-a scăpat din vizorul statului faptul că cunoaşterea limbii de stat este un element extrem de important pentru incluziunea socială”, a declarat Fusu.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, deși a declarat că susține proiectul, a declarat că în regiune nu există profesori care ar putea preda disciplinele de care sunt responsabili în limba română.

Asta e o mare problemă pentru noi, cum e gata Ministerul Educației să rezolve această problemă? Trebuie să ne trimită profesori”, a cerut Vlah.

Fosta viceministră a Educației și actualul ministru al Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura și-a exprimat și ea opinia asupra acestui proiect.

„Noi avem patru universități din țară care predau doar în limba rusă, și nici una care să predea doar în limba română. Acest proiect este important pentru incluziune socială”, a declarat Handrabura.