Adevărul despre demiterea conducerii ANRE

15:49, 4 decembrie 2015 | Social | 2086 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În loc să formeze majoritatea parlamentară și să conducă țara, scopul deputaților se ocupă de distrugerea a tot ce mai este în țara asta. Distrugerea instituțiilor și paralizarea activității lor. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov faptul că deputații au anulat prin vot hotărârea din 2013 prin care i-a desemnat în funcții pe directorii ANRE.

Parlicov a precizat că după demiterea ANRE nu va mai avea cine să ia decizii și nu doar decizii regulatorii.

„Parlamentul a anulat recent „amendamentul Furdui” și prin decizia sa a impus Agenția să micșoreze tarifele la gazele naturale. Dar fără ca să aștepte să treacă 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii, Parlamentul demite conducerea ANRE. Cine va reduce acum tarifele la gaze?” a declarat interlocutorul.

Fostul director al ANRE Sergiu Ciobanu a declarat pentru presa de la noi că demiterea conducerii ANRE are câteva consecințe negative. Pe lângă faptul că nu vor putea fi revizuite tarifele la gazele naturale când va intra în vigoare anularea amendamentului Furdui, nu va putea fi aplicată nici noua metodologie de calcul a prețului la produsele petroliere, care a fost aprobată în Parlament. O ală consecință ar fi că  angajații Agenției, care în următoarele zile ar trebui să-și primească salariile, nu o vor putea face deoarece nu va avea cine să semneze pentru ele.

Într-o declarație de presă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a precizat că deputații nu au votat demiterea directorilor ANRE, ci au anulat decizia de numire a lor în funcție din 2013, iar asta ar putea determina anularea tuturor deciziilor luate de aceștia de la învestirea în funcție. Andrian Candu a anunțat că va contesta această decizie a Legislativului la Curtea Constituțională.

În data de 3 decembrie Parlamentul a votat anularea hotărârii de numire în funcție a directorilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 2013.  Comisia Parlamentară pentru Economie, Buget și Finanțe urmează, timp de o lună, să organizeze un concurs public și să vină cu propuneri privind numirea în funcție a directorilor Consiliului de Administrație al ANRE.