Situația din Belarus – dintr-o altă perspectivă

08:33, 21 august 2020 | Actual | 177 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Mitinguri în sprijinul lui Lukashenko au loc în Capitala Minsk, dar și în orașele Gomel și Mogilev, cu participarea a mii de oameni care susțin președintele ales

La mitinguri participă persoane cu steagurile tarii. Aceștia au asupra lor și postere pe care se poate citi: „Nu vom renunța la Belarus” și „Suntem aici pentru a proteja țara”

Zeci de mitinguri în sprijinul Președintelui ales al Belarusului, Alexander Lukashenko, au avut loc marți la Mogilev, Gomel și o serie de alte așezări ale țării.

La mitinguri participă persoane cu steaguri ale țării și care țin pancarte pe care se poate citi: „Nu vom renunța la Belarus”, „Suntem aici pentru a apăra țara”, „Pentru pace în familiile noastre”. Manifestanții din Gomel au asupra lor un drapel național lung de câteva zeci de metri lungime.

Președintele constituțional al Republicii Belarus, Lukashenko, a numit crearea asa-zisului “consiliu de coordonare” al opoziției ca o încercarea de a acapara puterea și a promis că va lua „măsuri adecvate” în acest sens.

“Crearea Consiliului de coordonare a opoziției este o încercare de preluare a puterii în Belarus, vor fi luate măsuri adecvate împotriva inițiatorilor acestei idei, în conformitate cu legile țării”, a fost declarat marți de la Minsk, Președintele Republicii, Alexander Lukashenko.

„Ei (opoziția) cer nu mai puțin decât transferul puterii către ei. Asta ne cer…dupa alegeri pe care nu le-au castigat! Fără echivoc, aceasta este o încercare de a acapara puterea cu toate consecințele care urmează”, a spus Lukashenko la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate.

La randul sau, Ministrul Educației din Belarus îndeamnă opozitia să nu transforme instituțiile de învățământ într-o platformă pentru luptele politice. „Recent, atacuri agresive împotriva profesorilor din Belarus au fost publicate în mod regulat pe rețeaua Telegram. Datele lor personale sunt postate în chat-uri, precum și apeluri pentru a li se transmite acestora amenințări. Formele de presiune psihologică sunt aprofundate și combinate, într-o vadita încercare de provocare”, se arată în mesajul Ministrului.

Ministerul Educației a menționat că toate aceste acțiuni au un scop evident – de a perturba și bloca pregătirea pentru procesul educațional. „Cu toate acestea, profesorii din Belarus își îndeplinesc cu sinceritate, conștiinciozitate și demnitate îndatorirea profesională. Rugăm să nu transforme instituțiile de învățământ într-o platformă pentru luptele politice și, cu atât mai mult, să nu fie implicați copiii în aceste procese”, a adăugat demnitarul.

Președintele rus Vladimir Putin, într-o conversație telefonică cu președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat astăzi inadmisibilitatea exercitării unei presiuni externe asupra conducerii din Belarus.

Tot astăzi, în cursul dupa-amiezii, Vladimir Putin și-a informat omologul din Belarus despre discuțiile sale cu Cancelarul german Angela Merkel și cu Președintele francez, Emmanuel Macron cu privire la situația din Belarus.

Vladimir Putin a purtat și o discuție telefonică cu Cancelarul german Angela Merkel. Situația din Belarus după alegerile prezidențiale a fost atent analizată. Partea rusă a subliniat inacceptabilitatea oricărei încercări de a interveni în afacerile interne ale Republicii, ceea ce a dus la o escaladare ulterioară a crizei, exprimând speranța unei grabnice rezolvari a situației”, a informat Kremlinul, potrivit TASS și Ria Novosti.

Vladimir Putin a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, tot despre situația de la Minsk.

„Situația internă din Belarus nu ar trebui discutată de Consiliul de Securitate al ONU, deoarece numai bielorusii înșiși își pot rezolva problemele interne”, potrivit celor declarate de către Reprezentantului Permanent al Federatiei Ruse la sediul ONU din New York, Ambasadorul Dmitry Polyansky, în urma rezultatelor consultărilor cu usile inchise din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, organizate marți, la inițiativa Estoniei și a Statelor Unite.

Pe de-alta parte, Ministerul Apărării din Belarus semnalează măsurile tactic luate astăzi, în vederea protectiei frontierei de stat. Mai multe zboruri sunt, astfel, planificate, implicand piloții și aeronavele de lupta ale de la Baza Aeriană Mixtă 50 (cu turbopropulsorul An-26), de la baza aeriană de asalt 116 (cu aeronave de tipul Yak-130) și de la Baza Aeriană 61, cu avioane de luptă Su-30SM, piloții urmand a efectua acțiuni comune.

Diviziile de artilerie cu rachete antiaeriene se pregătesc, de asemenea, pentru un exercițiu cu sistemele de rachete și tunuri antiaeriene Tunguska.

Ministerul Apărării din Belarus a informat atașații militari străini despre măsurile de răspuns, avand in vedere prezenta unor elemente ale unor armate străine în imediata proximitate a frontierelor țării. La sediul Ministerului Apărării de la Minsk s-a desfășurat astăzi o intalnire în acest sens cu participarea Atașaților Militari ai Ambasadelor Marii Britanii, Germaniei, Lituaniei, Poloniei și Ucrainei.

„Partenerii externi au fost informați despre situația actuală internă, a fost prezentată o analiză a creșterii numărului de contingente militare străine și personal al forțelor armate ale statelor vecine în vecinătatea frontierelor”, a declarat Ministerul Apărării. În plus, diplomații străini au fost informați despre răspunsul forțelor armate din Belarus la amenințările de securitate și măsurile ce urmează a fi luate.

Ciprian Pop

Sursa: https://www.amosnews.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: