Serghei Lavrov: situaţia din Venezuela poate fi rezolvată doar prin dialog

12:22, 5 februarie 2019 | Actual, Externe | 1003 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că situaţia din Venezuela poate fi rezolvată doar prin dialog între Nicolas Maduro şi opoziţie.

Lavrov a declarat: „Continuăm să credem că singurul mod de a ieşi din această criză este ca guvernul şi opoziţia să se aşeze la masa negocierilor. Altfel, va fi aceeaşi schimbare de regim pe care Vestul a făcut-o de nenumărate ori”.

Luni, numeroase state europene, precum Spania, Germania şi Marea Britanie, l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Lideul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a declarat luni că guvernul lui Nicolas Maduro a încercat să mute până la 1,2 miliarde de dolari din banca naţională de dezvoltare Bandes în subsidiara ei din Uruguay, însă nu a oferit dovezi în acest sens.

Guaido, care luna trecută a invocat o clauză constituţională pentru a se autoproclama preşedinte şi a câştigat susţinerea majorităţii ţărilor din Vest, a acuzat în numeroase rânduri guvernul lui Maduro că fură fondurile publice.

Oamenii de afaceri venezueleni au spus că guvernul a folosit subsidiara Bandes din Uruguay pentru a evita sancţiunile SUA, pe care administraţia Trump le-a impus în ideea de a sprijini opoziţia.

Uruguay, la fel ca Mexicul, a ales să fie neutră în ceea ce priveşte criza politică din Venezuela şi a făcut apel la dialog. Guaido şi susţinătorii lui au spus că este prea târziu pentru asta şi că Maduro trebuie să decidă organizarea unor alegeri prezidenţiale.

Rusia, China şi Turcia continuă să îl sprijine pe Maduro, acuzând într-o primă fază statele vestice de amestec în problemele interne ale Venezuelei.

Sursa: https://www.stiripesurse.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,