Scheletele din dulapul anticorupției

10:05, 8 aprilie 2019 | Actual | 1126 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Corupția din estul european, inclusiv din România, s-a constituit prin relaționare cu persoane, instituții, grupuri din toată aria UE. Atunci când se invocă în mod ultimativ corupția, în fapt este vorba de altceva. Intervenția pentru scoaterea L. C. Kovesi de sub urmărirea penală pentru fapte de o gravitate extremă, arată că suntem în fața acelorași elemente de corupție, poate mai accentuate prin afirmarea lor fățișă, inadmisibilă.

Alegerea L.C. Kovesi pe criteriul că ar cunoaște mediul infracțional specific estului ar fi putut reprezenta un admirabil argument, ratat definitiv. Medalierea, recunoașterea fostului șef DNA de către mari reprezentanțe diplomatice incomodează acele state, mai puțin însă organele de anchetă care până mai ieri erau în subordinea magistratei aflată acum sub restricții judiciare. O întrebare persistă, legată de motivarea înaltelor ordine și medalii acordate unei persoane care pare că niciodată n-a acționat conform unui cod deontologic.

Cei care îl credeau pe Traian Băsescu răul absolut al României, ar trebui să ia cazul Kovesi și să îl vadă drept unul din scheletele din dulapurile unor ambasade de la București. Omul care se presupunea că ar cunoaște rețetele luptei cu mafiile din est este acum sub control judiciar, și sigur va oferi detalii importante privind modul în care a ajuns un star al anticorupției. Desigur, în România este imposibil deseori unui judecător să dea o sentință corectă, darămite să te atingi de gorilele ajunse eminențe ale mediului de afaceri cu statul. Fostul titular al DNA nu există, este o invenție de conjunctură, atât de nulă ca realitate profesională și morală, încât a fost preluată instant de toți amatorii intereselor obscure.

L.C. Kovesi a ajuns de-a lungul carierei sale un executant feroce, cu o dezinvoltură similară celei pe care o arată inșii care își fac singuri dreptare, situație pe care legea, adevarul juridic și cazuistica nu o pot da unui profesionist, unui intelectual din domeniu. Cei care au văzut un om potrivit pentru noul Parchet European au început reevaluarea fostului titular al anticorupției din România, fapt speculat rapid de premierul Dancilă care are în subordine o administrație incapabilă de un proiect juridic cu adevărat democratic. In fapt niște securiști vor să-i scoată din scenă pe alți securiști, ceea ce o poate transforma în erou pe L.C.Kovesi.

Arhitecții candidaturii și susținerii L.C. Kovesi au devenit deja captivi campaniei electorale europene. Lupta actualei echipe DNA, înfiripată pe un oarecare idealism , față de dislocările la care a fost suspusă instituția , poate duce la o asumare a legii, fapt mai mult decât necesar. Transformarea L.C. Kovesi în erou al anticorupției, pe plan extern cât și intern, ne poate scoate din UE. Primele exerciții în acest semn vin și de la București și de la Bruxelles.

Sursa: https://www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,