Săracii planetei sunt și mai săraci, iar averea bogaților crește

15:43, 21 ianuarie 2019 | Actual, Diverse, Economie | 4957 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Organizaţia nonguvernamentală Oxfam publicat luni cel mai nou raport privind averea bogaților lumii, tocmai cu o zi înainte să înceapă Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, locul unde se întâlnesc în fiecare an în ianuarie lideri ai lumii politice şi ai celor mai mari corporaţii de pe glob.

Raportul arată că averea totală a miliardarilor lumii a crescut anul trecut cu 2,5 miliarde de dolari pe zi, iar Oxfam cere creşterea impozitelor pentru a reduce decalajul dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci oameni din lume, informează agenţia dpa.

Potrivit raportului realizat de ONG-ul cu sediul în Marea Britanie, în timp ce averea celor 2.000 de miliardari monitorizaţi de revista americană Forbes a sporit cu 12% în 2018, cei 3,8 miliarde de oameni reprezentând jumătatea săracă a lumii au devenit cu 11% şi mai săraci.

„Peste tot în lume oamenii sunt furioşi şi nemulţumiţi”, atrage atenţia directoarea executivă a Oxfam, Winnie Byanyima, potrivit Agerpres.

„Este momentul ca guvernele să producă o schimbare reală asigurându-se că marile companii şi cei mai bogaţi oameni plătesc impozite corecte”, subliniază ea. Directoarea Oxfam consideră că aceşti bani pot fi folosiţi pentru educaţie şi îngrijirea sănătăţii, contribuind astfel la scoaterea oamenilor din sărăcie.

Experţii Oxfam admit totuşi că numărul celor consideraţi extrem de săraci s-a redus la jumătate între 1990 şi 2010, iar ulterior a continuat să scadă, ajungând în prezent la 736 milioane. Ei notează însă că nivelul impozitelor aplicate veniturilor mari s-a diminuat în ultimele decenii în statele bogate.

Dacă 1% din bogaţii lumii ar plăti o taxă pe avere cu 0,5% mai mare, suma rezultată ar fi mai mult decât suficientă pentru a-i educa pe cei 262 de milioane de copii care în prezent nu merg la şcoală, a mai stabilit Oxfam.

Sursa: https://www.capital.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,