Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia

Statutul canonic al Bisericii din Republica Macedonia ar putea fi recunoscut

00:08, 28 noiembrie 2017 | Religie | 2027 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare (BOB) a hotărât luni că va purta discuţii cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale privind recunoaşterea statutului Bisericii din ţara vecină, informează basilica.ro.

Potrivit unui comunicat transmis de Sfântul Sinod luni, 27 noiembrie, BOB a stabilit o comisie formată din ierarhi bulgari care va purta discuţii cu Bisericile Ortodoxe surori și cu reprezentanţi ai Bisericii Macedonene privind recunoașterea statutului ei canonic.

Biserica Ortodoxă Macedoneană nu este recunoscută în prezent de nicio altă Biserică Ortodoxă Autocefală, fiind formată într-o perioadă în care Republica Macedonia era parte din Iugoslavia comunistă.

Potrivit sursei, decizia sinodală a fost luată la câteva zile după întâlnirea Patriarhului Neofit cu Preşedintele Rumen Radev, în timpul căreia s-a exprimat susţinerea ambelor părţi pentru dezvoltarea relaţiilor dintre bulgari şi Republica Macedonia. Patriarhul Neofit a adus la întâlnire scrisoarea din partea Sinodului Macedonean, înştiinţându-l pe şeful statului bulgar despre cererea de restabilire a comuniunii euharistice.

Biserica Ortodoxă din Republica Macedonia – Arhiepiscopia de Ohrida a trimis o scrisoare în data de 9 noiembrie 2017 prin care a solicitat Bisericii Ortodoxe Bulgare să i se recunoască statutul canonic, numind Patriarhia Bulgară Biserică Mamă.
Sofia Globe menţionează că deschiderea Bisericii Bulgare faţă de Biserica din Macedonia are loc în contextul apropierii relaţiilor oficiale dintre Bulgaria şi fosta republică iugoslavă. În luna august 2017, a fost semnat un tratat bilateral de bună vecinătate între cele două state.

Înainte de începerea sesiunii de lucru a Sfântului Sinod, Patriarhul Neofit a spus jurnaliştilor că situaţia Bisericii Ortodoxe Macedonene a fost amânată de mulţi ani din cauza complexităţii problemei şi pentru că a fost necesară o analiză atentă.

Macedonenii sunt fraţii noştri şi cel puţin ceea ce putem face este să acceptăm mâna întinsă a Bisericii Ortodoxe Macedonene, a spus Patriarhul Neofit.

Comisia sinodală a Bisericii Ortodoxe Bulgare desemnată pentru rezolvarea statutului Bisericii din Macedonia va fi prezidată de Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora.