Cinci lucruri despre creștinii din Israel despre care ar trebui să știm

13:47, 11 mai 2016 | Religie | 3966 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Religia joacă un rol semnificativ în societatea israeliană, mai ales că mulți creștini din lume privesc spre acestă țara, unde a trăit și a fost răstignit Iisus, ca o sursă de inspirație. Din aceste considerente, mica comunitate creștină din Israel reprezintă un interes special. Patru din ultimii cinci papi au vizitat Israelul; Papa Francis a efectuat o vizită aici în 2014.

Creștinii reprezintă astăzi 2 la sută din populația adultă a Israelului. În același timp, în anul 2010, creștinii constituiau 4 la sută din totalul populației Orientului Apropiat și Africii de Nord.

Pew Research Center oferă date cu privire la practicile religioase și credințe ale acestui grup mic. Aici găsiți câteva concluzii-cheie ale acestui studiu:

  1. Majoritatea israelitenilor care se declară creștini sunt etnici arabi. În acest fel, ei se află într-o comuniune etnică cu grosul populației musulmane, care reprezintă 14 la sută din populația adultă ce se identifică drept arabă, împreună aceștia fiind considerat un grup etno-religios unitar. O mare parte a druzilor israelieni (ramură a islamului șiit) se identifică drept arabi, chiar dacă druzii sunt considerați un grup etno-religios distinct.
  2. Din punct de vedere politic, creștinii sunt solidari cu musulmanii care afirmă că Israelul nu poate fi o democrație și un stat etnocratic evreiesc în același timp. În jur 72 la sută din creștini și 63 la sută din musulmani împărtășesc această opinie. Creștinii israelieni au viziuni politice similare cu consângenii săi arabi. Spre exemplu, 80 la sută din creștini și 72 la sută din musulmani afirmă că guvernul Israelului nu depune eforturi sincere pentru respectarea acordului de pace cu palestinienii. Majoritatea creștinilor (79 la sută) și musulmanilor (61 la sută) din Israel consideră că o continuare a construcțiilor evreiești în West Bank amenință siguranța Israelului. În același timp, 86 la sută din creștini și 75 la sută din musulmani consideră că SUA acordă prea multă susținere Israelului.
  3. Creștinii israelieni tind să fie mai puțin religioși decât musulmanii, dar mai religioși decât iudeii în cee ace privește angajamentele religioase. Spre exemplu, 57 la sută din creștini afirmă că religia este foarte importantă, comparativ cu cei 68 la sută din musulmani și 30 la sută din iudei. Creștinii israelieni tind să reprezint un grup intermediar între musulmani și iudei în ceea ce privește loialitatea față de religie. Astfel, o treime din creștini se roagă în fiecare zi (34 la sută), iar 38 la sută participă săptămânal la liturghie. Pe de altă parte, 61 la sută din musulmani și 21 la sută din iudei afirmă că se roagă în fiecare zi, în timp ce 49 la sută din musulmani și 27 la sută din iudei participă săptămânal la serviciile religioase.
  4. Creștinii israelieni au legături sociale și de familie mai slabe cu iudeii decât cu arabii din alte grupuri religioase. Majoritatea creștinilor afirmă că toți (21 la sută) sau majoritatea (65 la sută) din prieteni sunt creștini. Creștinii sunt predispuși să se căsătorească doar cu persoane de aceeași religie, simțindu-se neconfortabil dacă copii lor s-ar căsători cu un musulman sau iudeu. În jur de 9 la sută din creștin au declarat “că nu s-ar simți prea confortabil”, iar 79 la sută nu s-ar simți deloc confortabil dacă copiii lor s-ar căsători cu iudei, iar 80 la sută declară că nu s-ar simți confortabil dacă copiii lor s-ar căsători cu musulmani.
  5. Anumite practice religioase sunt foarte comune pentru creștinii israelieni. Spre exemplu, 94 la sută din creștini declară că au fost botezați. 81 la sută afirmă că păstrează acasă icoane ale sfinților și se ung cu mir (83 la sută) – ritual anul efectuat în caz de boală. Majoritatea (60 la sută) respectă postul. În schimb, plata zeciuelii este mai puțin comună pentru acest grup religios. Doar 39 la sută din creștinii din Israel plătesc regulat acest impozit.
Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,