29 decembrie: Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod

18:10, 29 decembrie 2020 | Religie | 357 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Mergând cei trei magi în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunțe pe Irod unde se află dumnezeiescul Prunc. La porunca îngerului aceștia s-au întors în tara lor urmând altă cale.

Văzând că a fost înșelat de magi, Irod s-a mâniat și a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Betleemul Iudeii și din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat. S-a împlinit astfel prorocia: „Glas se aude în Rama, bocet și plângere amară. Rahila își plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18).

Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Nașterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul ca o fiară sălbatică, ca să îl ucidă. Prin voia lui Dumnezeu, familia sfântă și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt și astfel a scăpat de mânia împăratului.

Tot în această vreme, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de către soldați în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, și care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii. Tot atunci au fost uciși: Hircan, Marele Preot, și cei șaptezeci de bătrâni ai Sinedriului.

Tot în această zi facem pomenirea:

Cuviosului Marcel, starețul Mânăstirii Achimitilor;

Cuviosului Părintelui nostru Tadeu Mărturisitorul.

Sfințirii bisericii sfinților patruzeci de Mucenici, ce se află alături de Halcotetrapilu.

Cuviosului Părintele nostru Veniamin;

Cuviosului Părintele nostru Antinodor;

Cuviosului Gheorghe, episcopul Nicomidiei;

Sursa: https://www.activenews.ro