Reacții alergice după vaccinare anti-COVID la Cluj și la Suceava. A apărut și platforma online unde vor putea fi raportate reacții adverse post-imunizare

18:16, 29 decembrie 2020 | Actual | 190 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O asistentă de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCIB) Cluj a făcut o reacție adversă după vaccinarea anti-COVID-19, anunță ȘtirideCluj. De asemenea, o reacție adversă a apărut și la Suceava. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a declarat că o reacție adversă s-a înregistrat și la o asistentă de la Suceava. „A fost o reacție alergică ușoară.O reacție alergică la nivelul membrelor inferioare, evoluția este foarte bună, nu a fost riscul de reacție alergică majoră. A mai fost semnalată o reacție adversă la Suceava”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Prefectura Cluj a anunțat că 165 de persoane s-au vaccinat pentru coronavirus până în prezent. Dintre acestea, o asistentă medicală a suferit o ”manifestație alergică ușoare de tip urticarian la nivelul extremității cefalice”. Asistenta în cauză era cunoscută cu alergii, însă fără a avea o contraindicație la vaccinare, a suferit o manifestație alergică ușoară. Aceasta a primit un tratament antialergic și și-a revenit.

„Dintre 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice, care a remis rapid sub terapia specifică antialergică”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Conform acestuia, este vorba despre o asistentă medicală care se știa cu alergii, dar nu avea contraindicații la vaccinare.

Primele vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în județul Cluj duminică. Prima persoană vaccinată în Cluj a fost dr. Violeta Briciu, director medical, urmată de aproximativ 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate după vaccinarea anti-Covid este funcțională. Până în acest moment, persoanele vaccinate nu au avut efecte adverse.”Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pune la dispoziția pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19″, informează Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea – VACCINARE COVID-19.

Modalitatea de raportare poate fi făcută atât online, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului, precizează sursa citată.

Sursa: https://www.activenews.ro