Proteste VIOLENTE în Grecia: 20.000 de oameni în stradă și 5000 de polițiști mobilizați – VIDEO

10:55, 18 noiembrie 2019 | Actual, Externe | 729 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Peste 20.000 de greci au participat dumunică la tradiționalul marș național pentru a comemora protestele violente de la Universitatea Tehnică din Atena, din 1973.  Protestele au degenerat, iar poliția a intervenit în forță.

Poliția a scos în stradă un număr impresionant de agenți pentru a preveni eventualele conflicte de stradă. Cu toate acestea, 28 de oameni au fost reținuți, în special în cartierul Exarchia, lângă Universitate, și au fost arestați în total 13.

La proteste a participat și fostul premier Alexis Tsipras.

În total au fost mobilizați 5000 de polițiști. Tactica oamenilor legii de a preîntâmpina protestele a dat roade până într-un punct deoarece au găsit protestatari care aveau ascunse pietre și pocnitori.

Violențele au avut loc în nordul orașului Thessaloniki, unde au participat 10.000 de oameni. Mai multe mașini au fost incendiate, iar polițiștii au intervenit în forță. 14 oameni au fost arestați. În Atena 2 polițiști a fost răniți. Violențe au fost înregistrate și în alte orașe din Grecia.

Revolta de la Politehnica din Atena a avut loc în noiembrie 1973 ca o demonstrație populară masivă împotriva juntei militare din 1967-1974 din Grecia. Demonstrațiile au început la 14 noiembrie 1973, au escaladat într-o revoltă anti-junta, și s-au încheiat cu vărsare de sânge în dimineața zilei de 17 noiembrie, după o serie de evenimente începute prin lovirea porților Politehnicii⁠ cu un tanc.

Data de 17 noiembrie este în prezent sărbătoare națională în Grecia, zi nelucrătoare în toate unitățile de învățământ; se țin slujbe de comemorare și elevii merg la școală doar pentru acestea, în timp ce unele școli și universități rămân închise. Locația centrală pentru comemorări este campusul Polytechneio⁠. Campusul este închis pe 15 (ziua în care studenții au ocupat campusul în 1973). Studenții și politicienii depun coroane de flori la un monument din Polytechneio pe care sunt scrise numele studenților de la Polytechneio uciși în timpul Rezistenței Grecești din anii 1940. Comemorarea zilei se încheie în mod tradițional cu o demonstrație care începe de la campusul Politehnic și se termină la ambasada Statelor Unite⁠. Revolta studenților este salutată de mulți ca un act curajos de rezistență împotriva dictaturii militare, și, prin urmare, ca simbol al rezistenței față de tiranie.

Sursa: https://www.stiripesurse.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,