Prima suspiciune de șoc anafilactic în România după vaccinul anti Covid 19. Angajata unui cămin de vârstnici din Gherla, transportată de urgență la spital.Ce spun autoritățile

11:36, 21 ianuarie 2021 | Actual | 159 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un angajat de la Căminul pentru Persoane Vârstnice de la Gherla a fost transportat de urgență la spitalul din oraș, la scurt timp după ce s-a vaccinat anti Covid 19, relatează Foaiatransilvană.

Potrivit unor angajați ai căminului care se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, care aparține de Consiliul Județean Cluj, în cursul zilei de miercuri, angajații centrului și persoanele internate au fost programate la vaccin.

În jurul ore 12.00, unul dintre angajații a fost vaccinat dar la scurt timp i s-a făcut rău. Martorii au declarat pentru foaiatransilvană.ro că angajatul, care este o femeie, contabilul instituției, părea mai mult inertă. ”S-a sunat de urgență la 112 și am așteptat mai bine de o oră să vină ambulanța. Colega noatră era galbenă la față. Nici nu m-am putut uita. Au ținut-o în ambulanță mai bine de 30 de minute după care au dus-o la spitalul din Gherla”, a declarat angajatul respectiv.

De menționat este faptul că în fiecare centru de vaccinare trebuie să fie și un echipaj medical pregătit să acorde primul ajutor medical. Ori în cazul de față, medicii de la DGASPC Cluj și-au luat angajamentul să vaccineze persoanele internate și personalul angajat.
Din primele informații se pare că în cazul angajatei de la Gherla ar fi vorba despre o suspiciune de șoc anafilactic.

Directorul interimar al DGASPC CLuj, Nicoleta Molnar a refuzat să facă publice date despre acest caz. ”Vă rog să completați o cerere de informații și noi vă vom răspunde”, a spus Molnar.

Un oficial de la Spitalulul Municipal Gherla a declarat că persoana adusă cu ambulanța de la Centrul pentru Persoane Vârstnice a fost internată de urgență și va rămâne sub observația medicilor.

Cei de la DGASPC Cluj au revenit și ne-au comunicat faptul că persoana în cauză a acuzat o stare de rău, la scurt timp după ce a fost vaccinat.

”În urma discuției cu echipa de medici care asistă procesul de vaccinare a rezultat faptul că persoana în cauză a prezentat o stare de lipotimie motiv pentru care a fost solicitat serviciul de ambulanță, în prezent fiind internată în Spitalul Municipal Gherla cu Stare post vaccinare anti Covid 19 și va rămâne în continuare spitalizată pentru monitorizare”, au comunicat cei de la DGASPC Cluj.

Intersant ar fi de aflat de când o persoană care suferă de o lipotimie se umflă la față și la gât și este și internată? Răspunsul este oferit de un medic de la UPU Cluj. ”Lipotimia are alte manifestări clinice”.
Luna trecută, la începutul campaniei de vaccinare din SUA, angajat din domeniul sănătății din Alaska a suferit o reacție alergică gravă la doar 10 minute după ce a primit vaccinul Pfizer anti-Covid, fiind primul caz de efecte adverse raportate în SUA.

Angajata din domeniul sănătății a avut o reacție anafilactică și a fost dusă la camera de urgență, apoi transferată la unitatea de terapie intensivă. Pacienta nu avea antecedente de alergii privind medicamentele, au confirmat oficialii. A simțit dificultăți de respirație, ritm cardiac crescut, precum și erupții pe față și corp.

Departamentul SUA care reglementează și aprobă medicamentele US Food & Drug Administration – FDA a aprobat vaccinul Pfizer dar cu o serie întreagă de avertismente legate de efectele secundare (inclusiv foarte severe) – după cum se poate citi aici (la pagina 3), și unde cei care au probleme sunt îndemnați să sune la 911 (echivalentul lui 112) dacă au: „dificultăți de respirație, umflarea feței și a gâtului, bătăi rapide ale inimii, o erupție cutanată gravă pe tot corpul, amețeli și slăbiciuni”.

Sursa: https://www.activenews.ro