Posibilile atacuri teroriste în perioada sărbătorilor au pus pe jar autoritățile din întreaga Europă

10:35, 25 decembrie 2018 | Actual, Externe | 1024 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Informațiile privind posibile atacuri în perioada sărbătorilor de iarnă au pus pe jar autoritățile din întreaga Europă. Dacă în urmă cu o zi, Londra și Barcelona erau orașele europene care luau măsuri de securitate, marți a venit rândul unui alt oraș important european să se afle sub alertă de securitate.

Roma şi Vaticanul sunt plasate în ajunul Crăciunului sub un important dispozitiv de securitate, în cadrul căruia aproximativ 2.000 de agenţi de poliţie au fost desfăşuraţi în locurile cele mai frecventate ale capitalei italiene, precum Colosseumul, însă Piaţa Sfântul Petru este vizată de măsurile cele mai aspre, relatează Euronews preluat de news.ro Accesul în piaţă se face prin detectoare de matal în vederea participării credincioşilor la slujba de Crăciun oficială de către Papa Francisc luni seara. Tensiunile sunt cu atât mai puternice, după ce mai multe persoane au fost arestate anul acesta în legătură cu planuri de atentat vizând Roma şi Vaicanul. De la începutul lui decembrie, mulţi vizitatori se îndreaptă către Piaţa Sfântul Petru – în care a fost instalată anul acesta o scenă a Naşterii de un nou tip, din nisip. Acest basorelief – de 16 pe cinci metri – rămâne expus până la 13 ianuarie.

SUA a avertizat că Barcelona ar putea fi ţinta unui atac terorist, “Teroriştii pot ataca zonele turistice”, susţine departamentul american de stat, care îşi avertizează cetăţenii printr-un mesaj pe Twitter să fie atenţi în zonele circulate de maşini, inclusiv la autobuze, şi mai ales în zona Las Ramblas, unde în august 2017 au fost ucişi 16 oameni.

Totodată, secretarul de stat britanic însărcinat cu Securitatea şi infracţionalitatea economică Ben Wallace a atenţionat că gruparea teroristă Al-Qaida „renaşte” şi intenţionează să comită atacuri vizând avioane de linie în Europa.

„Ameninţarea pentru sectorul aviaţiei este reală. Al-Qaeda s-a reorganizat, încercă să organizeze din ce în ce mai multe atentate în Europa, învaţă noi metode de lucru şi încă doresc să comită atentate cu avioane”(precum cele din 11.09.2001), a declarat Wallace pentru The Sunday Times. Se pare că al-Qaeda încearcă să dezvolte noi tipuri de bombe miniaturale şi drone încărcate cu explozivi. Militanţii islamişti ar putea de asemenea infiltra personalului aeroporturilor cu agenţi ”adormiţi”, a adăugat Wallace.

Sursa: www.capital.ro