Politolog bulgar asupra evenimentelor din Belarus: “există, cu siguranță, un indicator extern”

08:42, 21 august 2020 | Actual | 123 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Scenariul bielorus al protestelor este similar cu cel bulgar, potrivit politologului de la Sofia, Plamen Paskov, citat de canalul TV Belarus 1.

„În ultimele două sau trei săptămâni, aproximativ același scenariu a avut loc în Bulgaria”, a declarat Plamen Paskov. El a menționat că, în locul a trei femei, cum a fost cazul la Minsk, în țara natală, Bulgaria, opoziția față de autorități (când se schimbă parlamentul) este reprezentată de trei bărbați. Sprijinul le este oferit, potrivit politologului, de către Occident”.

„Logica abordării este întotdeauna aceeași. Ceea ce se întâmplă în Belarus nu a fost o surpriză pentru mine”, a spus el.

Printre tehnicile tipice preluate din cărțile și manualele occidentale și aplicate în Belarus, el a numit atracția unui nucleu pregătit, inclusiv unul străin. Structuri externe, bine finanțate deja „încărcă” mulțimea cu dispozițiile necesare, în special tineretul. „Știu foarte multe despre ce s-a întâmplat în anii ’90. Exact asta s-a produs în ultimii 10-15 ani în Rusia și Ucraina și se tot întâmplă și în alte tari din Est (Fenomenul Hasthag Rezist de la București nu face deloc nota discordanta, în acest sens).

Politologul de la Sofia semnalează că, dacă în Belarus, Lukashenko nu ar fi fost reales, atunci republica s-ar fi confruntat cu 90% dezindustrializare, 60% din populație nu ar avea nimic de trăit, ar exploda somajul, lucru care ar duce si la o catastrofa demografica, realuizandu-se un exod catre Occident al celor rămași fără loc de munca. Există suficiente exemple atât de evidente în acest sens în toata Europa Centrala și de Est”, a concluzionat politologul bulgar.

Este de reținut faptul ca Presedintele Lukashenko s-a opus asa-zisei “terapii cu șoc” susținute de Occident în timpul tranziției post-sovietice, care în anii 1990 a salvat Belarusul de recesiunile devastatoare produse în alte state post-sovietice, cum ar fi în Federația Rusă, Romania, sau Ucraina, de exemplu. Pentru politicianul de la Minsk, industria a fost pe primul plan, permitand buna funcționare a țării, spre deosebire de altii, pe care nu îi numesc daci, care, candva în anii ’90, spuneau la București ca industria românească este doar “un ghem de fiare vechi”. Consecințele acelei mentalități le trăim astăzi!

Ciprian POP

Sursa: https://www.amosnews.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,