Voronin – ba, Reidman – da

17:07, 15 decembrie 2014 | Politica | 1034 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Comunistul Oleg Reidman nu exclude posibilitatea unor negocieri cu reprezentanţii partidelor proeuropene din noul Parlament pentru constituirea unei coaliţii de guvernământ şi afirmă că Partidul Comuniştilor „lasă uşile deschise” în ceea ce priveşte o eventuală colaborare cu partidele de guvernare.

„Comuniştii sunt gata pentru negocieri chiar cu dracul, dacă asta va fi în folosul Republicii Moldova şi populaţiei ţării noastre. Dacă în politica acestor partide este măcar un pic de patriotism şi statalitate, ei vor fi nevoiţi să ia în considerare opinia noastră”, a declarat deputatul comunist în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

Anterior, Reidman preciza pentru presă că PCRM, care a obţinut 21 de mandate în noul Legislativ, ar putea să colaboreze cu viitoarea coaliţie de la guvernare dacă li se va oferi controlul asupra unor instituţii de stat. În aceasta situaţie, comuniştii nu exclud că ar putea chiar să voteze pentru alegerea preşedintelui ţării în 2016.

„În anumite circumstanţe, o astfel de cooperare este posibilă, inclusiv în ceea ce priveşte alegerea viitorului preşedinte al ţării. Uşile noastre sunt deschise pentru colaborare, dar pentru aceasta guvernarea trebuie să respecte anumite reguli”, a spus el, citat de noi.md.

Oleg Reidman consideră că pentru a face posibilă o astfel de cooperare, opoziţia trebuie să preia conducerea unor organe de control, între care Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Comisia Electorală Centrală.

„Anume astfel am procedat noi când am fost la putere. În 2005, organele de control au fost preluate de opoziţie”, a menţionat deputatul.

De asemenea, el nu a exclus posibilitatea unei cooperări mai strânse, inclusiv varianta creării „coaliţiei largi“ cu Partidul Liberal Democrat şi cu Partidul Democrat. Totodată, el a menţionat că „trei partide la guvernare nu reprezintă o coaliţie atât de largă“.

„În acest sens s-au purtat anumite discuţii, dar nu avem o propunere oficială. Toate aceste subiecte le vom discuta la plenara de sâmbătă, 12 decembrie”, a mai menţionat deputatul comunist.

Pe de altă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, preciza la câteva zile după alegeri, că nu vede altă variantă decât aflarea în opoziţie. Dar specificând că deputaţii comunişti nu vor face revoluţie şi nu vor ridica lumea pe baricade, ci doar vor critica dur guvernarea în contextul problemelor care vor apărea în societate.

Întrebat despre posibilitatea unei coalizări cu cele trei partide proeuropene care au acces în Parlament, Voronin a punctat că PCRM nu se va putea uni „cu cei care 5 ani şi-au bătut joc de ţară şi cetăţeni”.

„Între victimă şi călău nu poate fi vorba de compromis!” a mai declarat liderul comunist, sigur, de altfel, că în cel mult un an vor avea loc alegeri anticipate. „Vom aştepta alegerile anticipate, care vor veni cel mult peste un an, din cauza proastei guvernări”, a profeţit Voronin.

Optica şefului PCRM s-ar mai fi putut schimba între timp, mai ales că şi unii oficiali europeni agreează ideea creării unei coaliţii largi cu participarea PCRM, care, după cum accentuează aceştia, s-a debarasat de aripa sa radicală. Prin urmare, după plenara de mâine am putea să aflăm dacă Partidul Comuniştilor va aştepta alegeri anticipate ori va încerca să le facă „proeuropenilor” o ofertă pe care aceştia nu o vor putea refuza.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,