Vlad Plahotniuc revine pe scena politică de la Chișinău

09:29, 21 decembrie 2015 | Politica | 1619 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Fostul vicepreședinte al parlamentului, Vlad Plahotniuc, revine în politică.  Anunțul a fost făcut chiar de către democrat pe Facebook. Acesta a scris pe pagina sa de socializare că, începând  de astăzi, va participa în mod direct la formarea noii majorități parlamentare.

,,Începând de astăzi, revin în partid și voi participa în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PDM este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic’’, a scris Plahotniuc pe pagina sa de socializare.

Plahotniuc mai scris că ,,După o perioadă de timp în care am putut privi mai detașat scena politică din țara noastră, am ajuns la concluzia că, deja de câțiva ani, partidele politice se învârt în același cerc vicios și nu reușesc să găsească soluții de ieșire. Avem aceleași crize dominate de frustrări și orgolii, aceleași lupte nebune după funcții, dar lipsește cel mai important lucru: crearea unor mecanisme politice funcționale, care să asigure stabilitatea majorității parlamentare și, implicit, a viitorului Guvern. Ceea ce ne-a lipsit în mod clar, din 2009 încoace, a fost stabilitatea. Am mers din alegeri în alegeri, ceea ce a ținut scena politică într-o permanentă tensiune, iar Guvernele, în loc să facă reforme radicale, au fost mai mult în situația de a rezista în fața crizelor politice’’, mai scrie democratul.

Vlad Plahotniuc a criticat pe pagina sa de facebook și partidele de la guvernare care, în opinia lui, nu caută soluții pentru scoaterea țării din această criză profundă, ci caută funcții.

,,Chiar și în aceste zile, în loc să se caute soluții pentru formarea unei majorități politice cât mai stabile, dezbaterea este legată de cine ce funcții să ocupe, lucru care acționează total împotriva eforturilor de formare a majorității parlamentare. De ce nu avem majoritate politică până acum? Pentru că se caută prim-miniștri și președinți, în loc să se caute mai întâi voturi și soluții politice pe termen lung’, susține Plahotniuc.

Totodată, Plahotniuc susține că el are soluții pentru a scoate țara din această instabilitate cu care se confruntă Republica Moldova din 2009 încoace.  Mai mult decât atât, democratul susțien că aceste soluții au fost prezentate deja partenerilor externi care , potrivit lui, i-au și sugerat să revină în viața politică de la Chișinău.

,,Zilele trecute, am avut întâlniri cu mai mulți parteneri externi, oficiali veniți să discute situația politică din țara noastră, dar și membri ai corpului diplomatic. Ei au solicitat să afle și opinia mea legată de modul în care putem asigura această stabilitate politică și mă bucur că pe ei îi preocupă în primul rând acest subiect, pe care și eu îl consider prioritar. În zadar vorbim despre reforme radicale și despre terapia de șoc prin care trebuie să treacă Moldova pentru a ieși din criza în care se află, câtă vreme nu avem măcar un an de zile de stabilitate, fără războaie politice, fără a avea campanii electorale în față. Le-am prezentat soluțiile, așa cum le văd eu, și am fost întrebat de ce nu mă implic în implementarea lor, dacă există astfel de soluții. Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac’, scrie democratul.

Vlad Plahotniuc a spus că scopul său, dar și al formațiunii din care face parte este de a participa la crearea unei majorități parlamentare care să asigure o guvernare stabilă. El mai spune că Moldova are nevoie de o terapie de șoc.

,,Începând de astăzi, revin în partid și voi participa în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PDM este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic’’, scrie Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc mai susține că dacă această majoritate nu va fi stabilă, atunci unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate.

,,Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluția anticipatelor. Improvizațiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situația în care se află Republica Moldova. Anticipatele ne vor aduce însă tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit și cu țara mai adânc afundată în criză’’, susține democratul.

Amintim că Vlad Plahotniuc a părăsit Partidul Democrat în data de 15 octombrie, curent. El s-a autosuspendat din funcția de prim-vicepreședinte al PDM, dar și din cea de membru de partid, până la încheierea anchetei în cazul BEM.