Vlad Filat e următorul după Proca şi Pisateli sau cine şi de ce vrea să-l facă pe fostul premier să vorbească?

18:01, 4 decembrie 2017 | Politica | 4332 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Un grup de jurnalişti moldoveni îşi propun să-l readucă pe fostul prim-ministru, Vlad Filat, în prim-planul vieţii publice.

Presa de la Chişinău a scris luni că la Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Moldova (DIP) a fost depus un demers semnat de un grup de jurnalişti. Aceştia doresc să realizeze un interviu cu Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Demersul este semnat de jurnaliştii Vasile Botnaru, Lorena Bogza, Natalia Morari, Gheorghe Gonţa, Nicolae Negru, şi Igor Volniţchi.

Semnatarii demersului au invocat norme din legislaţia Republicii Moldova, precum şi din Dreptul internaţional, care reglementează comunicarea reprezentanţilor presei cu deţinuţii.

Deocamdată DIP nu a oferit un răspuns oficial la demersul celor 6 jurnalişti.

Anterior în presa moldovenească au făcut furori alte două interviuri ample cu doi deţinuţi, despre care se spune că ar face parte din lumea interlopă. Este vorba despre Vitalie Proca, condamnat şi deţinut într-un penitenciar din România (care a făcut declaraţii împotriva liderului partidului de guvernământ, Vladimir Plahotniuc) şi Ion Druţă (alias „Vanea Pisateli”), care a venit cu o replică la declaraţiile lui Proca şi care a formulat acuzaţii în adresa lui Renato Usatîi. Această „epopee” a interviurilor interlopilor se referă la cazul tentativei de asasinare a unui alt personaj controversat, Gherman Gorbunţov. Scandalul acuzaţiilor şi replicilor interlopilor s-a declanşat, de fapt, în jurul disputelor politice dintre liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc şi liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Dată fiind conjunctura în care au apărut primele două interviuri, apare o întrebare firească: este, oare, legată tentativa de realizare a interviului cu Filat de acelaşi război politico-criminal, în contextul căruia au vorbit Proca şi Pisateli?

Cu această ocazie vom mai aminti că pe data de 15 octombrie 2015, în ziua în care Filat a fost reţinut şi dus în izolatorul CNA, acesta a ţinut un discurs la tribuna centrală a Parlamentului. În luarea sa de cuvânt Filat a afirmat că „poate a venit timpul ca totul să zboare naibii în aer în ţara asta”. Acesta se referea, bineînţeles, la culisele politicii moldoveneşti, la regizorii şi la actorii acesteia.

P.S. Singurele întrebări pe care am vrea noi să i le punem, ca jurnalişti care nu figurăm printre semnatarii demersului celor şase şi nu avem şansa să ajungem la Filat în celulă, sunt dacă acesta, în sfârşit, a prins la curaj şi este gata să-şi ia inima în dinţi şi să spună pe şleau tot ce s-a temut să spună la tribuna centrală pe data de 15 octombrie 2015, precum şi dacă regretă aşa zisa lege antidiscriminare, a cărei principal promotor a fost tocmai el?

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,