VIDEO. Pagube de peste 30 de mii de euro în urma protestalor de la Parlament

11:42, 27 ianuarie 2016 | Politica | 2107 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După ce pe 20 ianuarie curent au avut loc proteste în scuarul Parlamentului, care la un moment dat au escaladat în violențe, unii manifestanți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu  o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrînd forțat în incinta clădirii. Potrivit poliției, la aceiași manifestație  unii protestatari un avut un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgînd și distrugînd echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzînd prejudiciu material în sumă de aproximativ  750000 MDL.

Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a întreprins măsurile  necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente. Astfel, la moment au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente din 20.01.2016 la Parlament și care au atacat polițiști, au forțat ușa Parlamentului, facilitînd accesul manifestanților în instituție, au distrus și sustras echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vîrsta cuprinsă între 25-50 ani.

Organizatorii protestelor au refuzat să-și asume responsabilitatea privind acțiunile ilegale ale protestatarilor, declarînd că nu poartă nici o răspundere pentru acțiunile violente de la Parlament și că aceștia nu au fost adepții lor.

Poliția a pornit o cauză penală  privind comiterea dezordinilor în masă – art. 285 Cod penal. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de pînă la 8 ani închisoare.

Reamintim, că în urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20.01.2016, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sînt internați în spital cu diferite traumatisme.

De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ce rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275 000 MDL.

Poliția recomandă persoanelor care au sustras sau au intrat întîmplător în posesia acestor mijloace speciale, să le returneze benevol, fapt ce va fi considerat ca circumstanță atenuantă la anchetarea cazului sau vor fi liberate de răspundere.

Totodată, poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni nedemocratice și violente. Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor organiza dezordini în masă, vor purta răspundere conform legislației.

În același timp, poliția solicită ajutorul societății la identificarea altor persoane care au participat activ la organizarea dezordinilor în masă și acte de violență în timpul protestelor.