Ultima oră: Plahotniuc a anunțat că tinerii moldoveni nu vor mai fi recrutați în Armata Națională

13:13, 20 martie 2018 | Politica | 1447 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Liderul partidului de guvernământ a declarat acum câteva minute într-un briefing că a marți a fost luată decizia politică de reformare într-un termen-record a Armatei Naționale, astfel încât aceasta să devină una eminamente profesională și să fie exclus în totalitate serviciul militar în termen obligatoriu.

Liderul guvernării susține că decizia a fost luată în baza unui studiu amplu, la efectuarea căruia au fost atrase mai multe instituții și specialiști. Cercetarea a avut drept obiect verificarea oportunității eliminării serviciului militar obligatoriu și transformarea Armatei Naționale în una profesionistă.

„Am solicitat asta ca urmare a unor semnale privind condițiile pe care le poate oferi armata noastră tinerilor recruți, ca pregătire și trai decent în perioada serviciului militar, dar și ca urmare a semnalelor privind modul cum unii tineri plătesc sume mari de bani ca să nu facă serviciul militar. Fac serviciul militar doar cei care nu au bani”, a declarat Plahotniuc.

El susține că ceea ce se întâmplă este grav și trebuie să fie oprit „pentru totdeauna”.

Unele dintre concluziile studiului efectuat la comanda guvernării au fost făcute publice.

„Documentul a confirmat îngrijorările noastre”, susține președintele PDM, care a continuat: „se impune imediat o reformă profundă a Armatei Naționale. Orice amânare a reformei va afecta Armata Națională. Azi am luat decizia politică de a se renunța în Republica Moldova la serviciul militar obligatoriu”.

Șeful PDM a precizat că reforma va fi realizată etapizat, într-o perioadă de doi ani.

„Va scădea numărul tinerilor recrutați, până la eliminarea definitivă a recrutării. Primele reduceri de înrolări vor avea loc deja în toamna anului 2018. În locul recruților în armată vor fi angajați militari profesioniști, dotați la standardele cele mia moderne. Guvernul va asigura toată logistica”, a punctat Plahotniuc.