Turul doi al alegerilor locale din Chișinău – un „duel” ciudat între Ceban și Năstase

17:35, 25 mai 2018 | Politica | 2582 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Refuzul lui Andrei Năstase de a participa la dezbateri publice cu Ion Ceban pare a fi dictat de o strategie subtilă.
Candidatul Platformei „DA” la alegerile locale anticipate din Chișinău fie că nu dorește să devină primar al capitalei, fie echipa din spatele său are anumite calcule din care rezultă că acesta mai curând va câștiga în turul doi dacă nu se va prezenta la aceste dezbateri.

De ce Năstase evită dezbaterile, iar Ceban le cere cu insistență?

Spre deosebire de Andrei Năstase, Ion Ceban are marele avantaj de a cunoaște în detalii toată problematica Chișinăului. Activitatea politică din anii precedenți a lui Ceban, dar mai ales exercitarea activă de către acesta a mandatului de consilier local, a adunat la palmaresul acestuia un bogat arsenal de date și de cifre despre realitățile din Chișinău. Ceban știe bine cu ce se confruntă oamenii din diferite sectoare ale orașului, el cunoaște chiar problemele (și poate propune soluții, a căror realizare deja e o altă poveste) din o sumedenie de curți de blocuri, știe ce se întâmplă în fiecare întreprindere și serviciu municipal. La primărie candidatul socialiștilor e un fel de băiat de-al casei. Năstase nu se poate lăuda cu un asemenea bagaj de cunoștințe și, cel mai probabil, nu-și dorește să fie pus în situații penibile de întrebările lui Ceban.

Ipoteza 1: Năstase vrea să piardă

Unii copmentatori au avansat și ipoteza, potrivit căreia Andrei Năstase nu vrea funcția de primar general al capitalei, pentru că, dacă o va obține, actuala guvernare, cu care PPDA este într-o stare de război total, i-ar putea face „zile negre”, l-ar putea bloca și obstrucționa. Justificările în fața unei populații revoltate ar putea avea efect timp de o lună, două, nu mai mult. Timpul scurt de până la alegerile parlamentare ar putea fi suficient pentru ca guvernarea să reușească să-i demoleze lui Andrei Năstase tot capitalul de imagine acumulat în aceste alegeri și care în mare parte se datorează inclusiv transferului de imagine dinspre Maia Sandu. Astfel, decât să compromită șansele formațiunii sale în preajma alegerilor parlamentare din acest an, echipa lui Năstase ar putea urma strategia unei pierderi în fața lui Ceban, „din cauza guvernării corupte, oligarhice, care doar în declarații este proeuropeană”. În acest fel, curați ca lacrima, mânați de o dorință de revanșă tot mai inflamată, cei de la PPDA (probabil în coaliție cu cei de al PAS) se vor arunca în bătălia „pe viață și pe moarte” pentru alegerile parlamentare.

Ipoteza 2: Năstase vrea să devină primar

Dar lipsa lui Năstase de la dezbateri ar putea însemna, oricât ar părea de paradoxal, că acesta vrea să fie primar cu orice preț. Absența lui de la duelurile publice cu Ceban, oricât de neplăcute ar fi criticile pe care trebuie să le îndure Năstase pentru asta, ar reprezenta o parte din acest preț. Nu putem exclude faptul că cei de la PPDA mizează pe faptul că în Chișinău socialiștii și anterior comuniștii nu au reușit niciodată să cucerească fotoliul de primar. Susținătorii partidelor mai „pro-Vest” se mobilizează în turul doi în fața pericolului „rusesc” întruchipat de candidații „stângii pro-moscovite” și asigură victoria candidatului „pro-european”, oricine ar fi acesta din urmă. Însă una dintre premise este ca acest candidat să facă totul pentru a nu se compromite prea mult. Astfel, dezbaterile dintre Ion Ceban, care cunoaște foarte bine problematica municipală și Andrei Năstase, care nu o cunoaște (cel puțin deocamdată, pentru că nici nu are de unde să o știe), ar putea descuraja prezența la urne în turul doi a electoratului „proeuropean” și astfel va învinge socialistul Ion Ceban.

Mai mult, cei din echipa lui Andrei Năstase ar putea lua în calcul și faptul că până la alegerile parlamentare mai sunt doar câteva luni, timp insuficient pentru denigrarea lui Năstase „pentru insuccesele de la primărie”, pe care, ipotetic, le-ar putea provoca oponenții din arcul guvernamental. Dimpotrivă, funcția de primar al capitalei ar putea fi folosită pentru propulsarea PPDA/PAS în alegerile parlamentare. Chirtoacă, cum ar zice unii analiști, „a demonstrat că se poate”.

De fapt, noi nu vom afla niciodată prea multe despre ce anume discută strategii care-i fac campanie lui Ion Ceban sau cei care îl ghidează lui Andrei Năstase. Dar comportamentul candidaților scoate în vileag felul în care sunt ticluite jocurile în campania electorală.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,