Trump a dat startul unei noi ere a protecționismului sau ce ar putea învăța Chișinăul de la partenerul strategic de peste ocean

10:47, 9 martie 2018 | Politica | 926 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Președintele american, Donald Trump, a semnat în această noapte un decret ce stabilește taxe la importul de oțel și aluminiu.

Decizia lui Trump sfidează avertismentele insistente ale aliaților SUA, mai cu seamă a Uniunii Europene, privind riscul declanșării unui război comercial împotriva SUA, din cauza semnării acestui decret.

Agerpres.ro citează AFP, care cataloghează impunerea acestor taxe ”ca fiind o schimbare protecționistă clară”.

Semnarea decretului a avut loc într-o atmosferă cât se poate de simbolică șianume în prezența mai multor persoane din domeniul afacerilor cu oțel și aluminiu.

Trump a declarat că astfel își respectă o promisiune făcută în campania electorală.

În opinia lui Trump, citat de Agerpres, ”SUA, timp de decenii, a fost victima unor practici comerciale care pot fi considerate drept „agresiune”.

Decretul liderului de la Casa Albă stabilește taxe de 25% la importul oţelului şi de 10% pentru importul de aluminiu. Noile reglementări vor fi puse în aplicare în 15 zile.

Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată „pentru moment”, la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

„Dacă vom ajunge la un acord, nu vor exista taxe pentru Canada şi Mexic”, a mai adăugat preşedintele SUA.

Casa Albă, a precizat Trump, este dispusă să inițieze discuţii cu toate ţările vizate pentru o eventuală exceptare. Președintele american a dat asigurări că SUA va da dovadă de foarte multă flexibilitate.

Deși această decizie a lui Trump provocat dezbateri contradictorii în rândurile clasei politice americane și un val de critici la nivel internațional din partea partenerilor SUA, Washingtonul continuă să promoveze o politică protecționistă.

Astfel, americanii fac eforturi pentru a-și proteja piața intrenă și susțin producătorul autohton, chiar dacă sunt cea mai puternică economie mondială. Iar autoritățile Republicii Moldova, în condițiile unei subdezvoltări economice cronice și a unei dezindustrializări izitoare, continuă să semneze noi și noi acorduri de liber schimb, prin care facilitează pătrunderea produselor străine pe piața noastră internă.

Ultima ispravă a conducătorilor de la Chișinău este inițierea negocierilor privind semnarea unui acord de liber schimb cu China.

Dacă guvernanții noștri de astăzi tot susțin că se inspiră în deciziile lor de dezvoltare a țării din unele practici și modele oferite de „partenerii strategici” de peste ocean, oare nu ar fi cazul să ia exemplu de la Donald Trump și să manifeste mai multă grijă pentru producătorii autohtoni, decât pentru interesele unor companii străine?

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,