Tiraspolul atacă dur Găgăuzia: „nu avem nevoie de elemente eterogene”

21:07, 18 aprilie 2016 | Politica | 1493 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Tiraspolul a reacționat violent la inițiativa bașcanului găgăuz Irina Vlah de a participa la negocierile în formatul “5+2”. Într-un comunicat emis de Ministerul de Externe a așa-numitei Republici Moldovenești Nistrene, se arată că oficialitățile au fost surprinși de ultimele declarații făcute de guvernatorul de la Comrat, care este și membru al Guvernului RM.

Potrivit liderilor de la Tiraspol, nu poate fi tratată cu seriozitate “dorința de includere în acest format a unor elemente eterogene”.

„Atragem atenția că formatul 5+2, în pofida modului în care este prezentat de funcționarul moldovenesc, nu se ocupă cu problemele “reintegrării Republicii Moldova”. În acest context, presupunem că teza cu privire la implementarea a puțin cunoscutei „experienței găgăuze” se prezintă a fi rupte de realitate și oarecum comice. Mai mult decât atât, astfel de declarații a unor funcționari din Moldova se prezintă a fi paradoxale pe fonul unui exod al populației din Găgăuzia în Transnistria cu scopul obținerii locurilor de muncă și educației în limba rusă”, se spune în comunicat.

Într-un interviu oferit portalului Unimedia, Irina Vlah a declarat că autonomia găgăuză trebuie să fie inclusă în procesul de negocieri.

“Sunt gata să particip la aceste negocieri în cadrul delegaţiei moldoveneşti. Noi împreună trebuie să discutăm care va fi viitorul nostru într-o ţară unită”, a spus Vlah

„Noi trebuie să demonstrăm că Autonomia găgăuză a fost creată şi se dezvoltă normal. Dacă Transnistria va vedea că autorităţile Moldovei sunt interesate de dezvoltarea autonomiei, şi cu ei va fi mai uşor de a găsi o soluţie a problemei, de reintegrare a ţării”, a menţionat Vlah.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,