Tiraspolul amenință România cu doborârea avionului care survolează spațiul regiunii transnistrene

20:20, 20 aprilie 2016 | Politica | 2475 vizualizări | Un comentariu Autor:

Ministerul de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene a expediat o adresare Ambasadorului Plenipotențiar al României ăn Republica Moldova Marius Lazurcă în legătură cu așa-numita survolare ilegală a spațiului aerian din regiunea transnistreană de către un aparat de zbor al României.

Potrivit autorităților separatiste de la Tiraspol, la 17 aprilie 2016, un aparat de zbor decolat din Iași a pătruns nesancționat de 16 ori în spațiul aerian al regiunii transnistrene, efectuând fotografierea teritoriului. Ministerul de Externe al autoproclamatei RMN atrage atenția că zborul a fost efectuat în zona de securitate fără acordul Comisiei Unificate de Control și Comandamentul Militar Unit al trupelor de pacificatori.

În adresare se subliniază că astfel de acțiuni neprietenești din partea părții române “provoacă sporirea tensiunilor în relațiile dintre Transnistria și România, afectând eforturile internaționale de menținere a stabilității în regiune”.

În acest context, Ministerul de Externe al RMN cheamă partea română să întreprindă toate măsurile operative necesare pentru prevenirea unor astfel de incidente legate cu încălcarea regimului existent în Zona de Securitate și survolarea spațiului aerian al Transnistriei.

În scrisoarea adresată ambasadorului român se subliniază că apărarea frontierelor de stat ale RMN, precum și a spațiului aerian  presupune și „aplicarea unor anumitor măsuri pentru prevenirea și încetarea trecerii ilegale a frontierei”

„Ignorarea faptelor prezentate și tentativele de continuare a unor astfel de zboruri provocatoare ar putea reprezenta un pas destructiv și iresponsabil, care ar crea tensiuni în relațiile complicare dintre RMN și Republica Moldova, subminând eforturile depuse de președinția OSCE și toți participanții la negocierile în formatul 5+2”, se spune în comunicat.

Potrivit agenției Sputnik Moldova, care a solicitat comentariul Institutului de Geodezie, Prospecţiuni Tehnice şi Cadastru „INGEOCAD”, „la comanda Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC) din RM, are loc fotografierea din spațiu pentru executarea ortofotoplanurilor  în vederea efectuării lucrărilor cadastrale  în Republica Moldova”.

Specialiștii de la ARFC au precizat că „pe parcursul anului 2016, conform acordului de colaborare dintre Organul de Cartografie și Cadastru al Norvegiei și Agenția Relații Funciare și Cadastru a RM, va fi realizat un proiect cu privire la fotografierea din spațiu a teritoriului ţării pentru obținerea ortofotoplanurilor și a modelului digital al reliefului”.

Compania SC Primul Meridian (România) care a câștigat tenderul pentru efectuarea lucrărilor de geodezie se va ocupa de fotografierea din spațiu începând cu luna aprilie și până în luna mai. Ea are la dispoziție cinci avioane echipate cu tehnica modernă necesară.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,