SUA se dă de ceasul morții să susțină linia pro-UE a Moldovei sau Cum unii câștigă pe seama pierderilor altora

19:28, 7 martie 2018 | Politica | 1138 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

”De la vorbe pân-la fapte/Calea-i lungă și nedreaptă,/

De la fapte la tribună, faci un pas și vorba sună”.  (Petru Cărare)

Premierul Pavel Filip și Ted Poe, membru al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, au discutat în seara zilei de miercuri despre colaborarea moldo-americană și abordarea la nivel de regiune, în vederea asigurării securității și stabilității, informează serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău.

Pavel Filip a salutat introducerea pe agenda Congresului SUA a proiectului Rezoluţiei privind impulsionarea relaţiilor bilaterale şi sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a țării noastre și a apreciat rolul SUA în formatul de negocieri „5+2”, exprimând, totodată, recunoștință pentru aportul Consiliului Atlantic și al părţii americane în organizarea, în premieră, a Conferinţei interparlamentare „Georgia, Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, notează sursa oficială.

Oficialul American a opinat,  ne informează aceeași sursă,  ”consolidarea forțelor celor trei state, care se confruntă cu provocări de securitatea similare, este o strategie foarte bună pentru depășirea acestora și pentru realizarea transformărilor democratice”.

Poe a mai specificat că țara sa va continua să sprijine integritatea teritorială a acestor țări (Moldova, Ucraina, Georgia) și să ofere suport politic și financiar pentru asigurarea stabilității la nivel de regiune”.

Amintim că mai mulți comentatori politici au subliniat în repetate rânduri că SUA au interesul de a folosi țări ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia în confruntarea lor globală cu Rusia. Iar statele mici, care se lasă atrase drept piese de război (militar sau propagandistic) au doar de pierdut pe termen lung, mai cu seamă cele care se confruntă cu regimuri separatiste și cu probleme teritoriale. Aceeași experți subliniază că SUA nu au fost în stare până acum să soluționeze niciun conflict înghețat din spațiul ex-sovietic, iar țările care au acceptat să ocupe, de dragul Washingtonului, poziții anti-rusești, au avut doar de pierdut.

P.S.: Astăzi a avea încredere în promisiunile și propaganda americanilor e la fel de naiv cum era pe vremuri să dai crezare făgăduințelor apologeților regimului sovietic în victoria inexorabilă a comunismului și în blândețea ”părintelui popoarelor”. Și dacă atunci lumea se mai prefăcea de frică precum că ar urma ”poruncile lui Ilici”, astăzi doar ignoranța noastră e de vină. Să confunzi cioclul cu doctorul e totuși o gravă eroare optică.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,