Statut: Odată cu moartea Regelui Mihai, Margareta poartă titlul de REGINĂ

12:26, 7 decembrie 2017 | Politica | 1017 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pe site-ul româniaregală.ro a fost publicat miercuri un fragment din Statutul complet al Casei Regale a României, în care se arată, între altele, că din momentul trecerii în neființă a Regelui Mihai I, fiica sa, Margareta va purta automat titlul de Regină.

Redăm mai jos postarea de pe româniaregală.ro:

Statutul complet al Casei Regale a Romaniei

Promulgat prin semnătura Majestății Sale Regelui Mihai I al României
Pentru a succede tuturor celorlalte Statute si Legi ale Casei,
începand cu 30 decembrie 2007

Introducere

Casa Regală a Romaniei este guvernată de statut și de tradiție. În conformitate cu Ordinul Majestatii Sale și cu toate cerințele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mâna Regelui Mihai I, Șef Suveran al Casei Regale a României, prin Grația Lui Dumnezeu, Rege încoronat al României și jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor și Decorațiilor Casei Regale a României, vor intra în vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document își va primi validitatea și puterea la momentul semnăturii, de mâna Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente și toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile și drepturile dinastilor sau ale descendenților lor, sunt revocate. Tradițiile noastre de familie includ și vor include întotdeauna credința creștin ortodoxă, care va servi drept principiu călăuzitor în toate deciziile viitoare. Păstrând respect pentru libertatea de credință și de conștiință a individului, toți membrii dinastici ai Familiei vor aparține ritului creștin ortodox. Rugăm pe Dumnezeu să protejeze Familia noastră Regală, țara noastră și Biserica noastră.

Capitolul I

Casa Regală a României

Articolul 1

Caracteristici și membri

1) Casa Regală a României este o comunitate de familie autonomă înființată și organizată pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic, de acum în vigoare. Ea va fi compusă din membri prin naștere sau membri prin căsatorie, numai după cum este stabilit de acest document.

2) Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fară vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ.

Întreg textul Normelor Fundamentale poate fi citit aici.

Reamintim că Regele Mihai I al României a decedat marți, la ora 13.00, la reședința sa din Elveția.

Sursa: corectnews.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,