Sondaj: PN și PSRM ar domina în viitorul Parlament. PD, PL și PLDM, nu trec pragul electoral

11:42, 10 noiembrie 2015 | Politica | 1410 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Peisajul politic s-ar putea schimba radical în eventualitatea unor alegeri parlamentare. Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor ar câștiga detașat, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI). Actualele partide parlamentare, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) riscă să nu treacă pragul electoral.

Potrivit studiului realizat la comanda organizației americane, Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi, ar fi preferat de 20 la sută din respondenți, iar Partidul Socialiștilor de 15 la sută.

Partidul Popular European din Moldova, condus de fostul premier Iurie Leancă ar acumula 12 la sută, iar Partidul Comuniștilor – 7 la sută. O eventuală formațiune politică, care ar fi emanația Platformei Civice “Dreptate și Adevăr” (DA), ar reuși să acumuleze 7 la sută.

Conform datelor prezentate, în afara Parlamentului s-ar putea trezi componentele fostei Alianțe pentru Integrarea Europeană: Partidul Liberal și Partidul Democrat ar acumula câte 5 la sută din preferințele electoratului, în timp ce Partidul Liberal Democrat din Moldova – 3 la sută. Potrivit ultimii redacții a Codului Electoral, pragul minim pentru accederea unei formațiuni politice în Parlament este de 6 la sută.

Același sondaj prezintă și un top al personalităților în care moldovenii au cea mai mare încredere: Renato Usatâi – 26 la sută, Igor Dodon – 24 la sută, Iurie Leancă – 17 la sută, Maia Sandu – 11 la sută și Vladimir Voronin – 8 la sută.

Studiul înregistrează și o scădere a susținerii populației față de vectorul european: pentru aderarea la Uniunea Europeană ar pleda 38 la sută, în timp ce pentru Uniunea Eurasiatică – 45 la sută.