Sondaj american: Dodon, Sandu și Năstase se vor bate pentru turul doi

15:52, 3 iunie 2016 | Politica | 1881 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Partidul Socialiștilor și liderul ei Igor Dodon rămân în topul preferințelor alegătorilor în cazul unor alegeri prezidențiale și parlamentare, arată datele unui sondaj efectuat la comanda Institutului Național Democrat (SUA), transmite portalul pan.md.

Studiul a fost efectuat în luna mai de către compania Lake Research Partners la comanda NDI și USAID.

Potrivit sondajului, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pragul minim ar putea fi depășit de cel mult șase partide, iar formațiunile politice declarate pro-europene nu ar mai avea o majoritate parlamentară.

În jur un sfert din respondenți (23 la sută) sunt indeciși, iar cele mai multe voturi ar acumula PSRM (16 la sută), fiind urmat de Platforma DA (14 la sută), PAS (12 la sută), Partidul Nostru (10 la sută), Partidul Comuniștilor (9 la sută) și Partidul Democrat (6 la sută). Partidul Liberal și PPE ar acumula câte 4 la sută.

În cazul organizării alegerilor prezidențiale, fiecare al patrulea respondent (24 la sută) nu are nicio preferință, în timp ce fiecare al cincilea ar vota pentru Dodon.

Potrivit prognozelor NDI, pentru turul doi ar urma să se confrunte liderul PSRM și Maia Sandu (14 la sută) și Andrei Năstase (13 la sută).

Pentru Vladimir Voronin ar vota 7 la sută din respondenți, iar pentru Marian Lupu și Iurie Leancă câte 5 la sută.