Rusia nu va mai livra gaze naturale Ucrainei, dar ce risca în acest caz Moldova?

16:19, 3 martie 2018 | Politica | 1597 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Gigantul rus “Gazprom” a anunțat ca a inițiat procedura de reziliere a contractelor de livrare și de tranzitare a gazelor naturale cu întreprinderea ucraineană “Naftogz”. Astfel, Republica Moldova riscă să se confrunte cu o nouă criză energetică din cauza ralațiilor deteriorate dintre Ucraina și Rusia.

Recent arbitrajul de la Stokholm a luat o decizie într-un litigiu dintre “Gazprom” și “Naftogaz” în favoarea ultimei. Compensația ce urmează să fie încasată de compania ucraineană pentru cantitățile de gaze pentru tranzit ce nu au fost livrate este de 4,3 miliarde de dolari. Potrivit celor de la “Gazprom”, unul dintre argumentele invocate de arbitri a fost inrăutățirea bruscă a situației economice a Ucrainei.

Decizia arbitrajului a nemulțumit atât de mult conducerea gigantului rus, încât conducătorul acestiuia, Aleksei Miller, a anunțat rezilierea contractelor cu compania ucraineană.

“Suntem categoric împotrivă ca problemele economice ale Ucrainei să fie soluționate din contul nostru”, a declarat Miller, citat de presa rusă.

În acest context, securitatea energetică a Republicii Moldova poate fi afectată grav. Practic toată cantitatea de gaze naturale din Rusia, de care are nevoie țara noastră, tranzitează teritoriul Ucrainei. Încetarea contractului de tranzit între “Gazprom” și “Naftogaz” va însemna că Moldova se poate pomeni deconectată de la gazul rusesc, iar o reconectare rapidă la alte rețele este imposibilă, asta necesitând timp și investiții financiare colosale, de care Chișinaul nu dispune.

O criză similară a avut loc în iarnă anului 2009, când Ucraina a revoltat contra prețului prea pe care l-a cerut compania rusă, iar ultima a sistat livrările. Atunci au scăzut brusc livrările de gaz și în Republica Moldova. Chișinăul și alte orașe cu sisteme centralizate de încălzire au avut probleme mari. Școlile și grădinițele au fost închise, iar copiilor le-a fost prelungită vacanța de iarnă.

În 2009 Ucraina a decis să furnizeze Republicii Moldova o parte din cantitatea necesară de gaze, dat fiind faptul că dispunea de rezerve în depozitele sale subterane. La ora actuala situația energetică a Ucrainei este mult mai dificilă decât în 2009. Dacă nu va fi identificată o soluție în relația ruso-ucraineană, consecințele actualei crize potențiale a gazelor ar putea fi mult mai grave decât în 2009.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,