Reforma de la Procuratură, pe mâini sigure

00:44, 23 ianuarie 2015 | Politica | 1311 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În timp ce funcţia de procuror general a ajuns o piatră de încercare, dacă nu una de moară, în discuţiile privind constituirea unei noi coaliţii de guvernare, iar politicienii îşi sar la gât unul altuia pentru a obţine posibilitatea de a „reforma” instituţia, la Procuratura Generală nu pare să fi ajuns vreun vânt de primenire. Dimpotrivă, lucrurile se desfăşoară în albia lor firească, iar „cadrele” decid totul.

După cum a relatat recent jurnal.md, fostul procuror adjunct al sectorului Buiucani, Elena Neaga, care a ajuns în atenţia presei anul trecut, după ce a plasat pe reţelele de socializare mai multe poze din locuinţa sa luxoasă din oraşul Străşeni, şi-a găsit iarăşi un fotoliu confortabil, acum chiar la Procuratura Generală.

Un ordin în acest sens a fost semnat de şeful instituţiei, Corneliu Gurin. Decizia vine la aproximativ opt luni după ce Elena Neaga a fost sancţionată disciplinar şi retrogradată în funcţie.

Culmea este că Elena Neaga activează de peste două luni tocmai în Secţia juridică, implementare a reformelor legislative şi instituţionale din cadrul Procuraturii Generale. Acest fapt a fost  confirmat de reprezentanţii Secţiei Personal din cadrul instituţiei. Elena Neaga se ocupă de elaborarea actelor legislative şi normative, nu şi de examinarea cauzelor penale.

Amintim că Elena Neaga a ajuns în vizorul opiniei publice la sfârşitul lui februarie 2014, când a publicat pe internet mai multe poze din locuinţa sa de milioane, construită în 2012. Procuroarea şi-a etalat în fotografii mobila scumpă şi bijuteriile impunătoare din aur. Elena Neaga a pozat şi pe patul conjugal, în lenjerie.

Unii locuitori din Străşeni au declarat atunci că Elena Neaga s-a îmbogăţit destul de repede, după ce a devenit procuror, însă doamna procuror a afirmat că şi-ar fi făcut averea timp de 15 ani, perioadă în care a lucrat la o grădiniţă dintr-un sat din raionul Străşeni. După izbucnirea scandalului, Elena Neaga şi-a şters profilul de pe site-ul de socializare, iar Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii i-a aplicat o mustrare pentru că a încălcat normele Codului de Etică.

Procurorul general Corneliu Gurin a semnat, la începutul lunii martie 2014, un ordin prin care Elena Neaga a fost retrogradată în funcţie, fiind trimisă de la Procuratura sectorului Buiucani la Procuratura de Transport.

Comisia Naţională de Integritate a iniţiat la vremea respectivă un control pentru verificarea legitimităţii veniturilor şi proprietăţilor deţinute de Neaga. Membrii CNI au descoperit mai multe neconcordanţe în declaraţia de avere a funcţionarei şi un cont bancar nedeclarat.

În aceste condiţii, CNI a sesizat Procuratura Generală. Însă Elena Neaga a depus o cerere la Judecătoria sectorului Râşcani prin care a solicitat anularea actului de constatare al Comisiei Naţionale de Integritate, iar solicitarea a fost acceptată.

Nu ar mai fi altceva de comentat decât că reformele de la Procuratura Generală sunt pe mâini bune.