Proiect de lege: partidele vor primi mai mulţi bani din buget dacă vor promova mai multe femei la alegeri

11:01, 26 februarie 2018 | Politica | 882 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Parlamentul Republicii Moldova va examina un proiect de lege prin care se urmăreşte introducerea unor reguli noi pentru finanţarea partidelor politice din bugetul de stat.

Proiectul de lege este înaintat de un grup de deputaţi şi prevede expunerea într-o nouă redacţie a alineatului (1) al articolului 27 din Legea privind partidele politice. Potrivit documentului, partidele în Republica Moldova vor fi finanţate din buget prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, care urmează să aprobe în acest sens un regulament.

Doc7umentul mai prevede că Parlamentul va aproba anual cota procentuală din buget în scopul finanţării partidelor, care nu va putea să depăşească 0,2 la sută din veniturile bugetare aprobate.

Suma alocată anual ar urma să fie repartizată astfel:

„a) 87% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute, în egală măsură, atât în alegerile parlamentare cât şi alegerile locale generale;

b) 10% – partidelor politice proporţional care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare;

c) 3% – partidelor politice proporţional cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale”.

Noile reglementări, dacă vor fi adoptate, vor fi puse în aplicare începând cu anul bugetar 2019.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , , ,