Primele dovezi că Ilan Shor nu a mințit în privința lui Filat

14:40, 27 octombrie 2015 | Politica | 11411 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Depozițiile lui Ilan Șor în baza cărora a fost arestat liderul PLDM Vlad Filat continuă să fie confirmate. Alături de miliardul de dolari care a dispărut din sistemul bancar sunt și peste 100 de milioane de lei din Fondul de asigurări în Medicină pe care șeful instituției de atunci, actualul ministru al protecției sociale, Mircea Buga, i-a ținut în una din băncile devalizate, știind și fiind atenționat despre riscul la care expune acești bani, arată o  investigație efectuată de portalul e-sanatate.

Mai mulți responsabili din domeniu susțin că află acum pentru prima dată că banii pe care noi i-am scos din buzunare pentru o medicină mai performantă au dispărut. Deși situația este una gravă, nimeni nu pare să fie alertat de acest lucru, așa cum nu s-a reacționat nici în 2012, atunci când Mircea Buga era atenționat că ține banii statului într-o bancă comercială cu grad sporit de risc.

Potrivit unor surse ale portalului, „CNAM ținea banii într-o instituție bancară, unde capitalul social era mai mic chiar decât suma mijloacelor financiare depozitate. Era un risc major”. Mai mult, este inexplicabil de ce pe parcursul a doi ani CNAM stabilea mărimea fondului de profilaxie de peste 100 de milioane de lei când, de fapt, reușea să utilizeze aproximativ 42 la sută din toată suma. Totodată, la unele tendere valoarea contractelor depășea cu mult suma planificată estimativ, ceea ce creează multe controverse.

CNAM avea depozite în sumă de 250 de milioane de lei în 2012, acestea reducându-se la 140 în 2013 și la 115 milioane în 2015. Timp de trei ani consecutiv Curtea de Conturi a atras atenția în privința riscului de a pierde banii publici, din cauza gradului crescut de risc al băncii comerciale alese. În consecință, cele 115 milioane de lei pur și simplu s-au furat cu cele 18 miliarde de lei, iar CNAM și-a recăpătat banii numai după ce ex-premierul Iurie Leancă a semnat o Hotărâre secretă de a aloca din bugetul de stat aproape 10 miliarde de lei acestor bănci, pentru ca să fie întoarse cheltuielile mai multor instituții publice, inclusiv CNAM.

Mircea Buga a scris anterior pe o rețea de socializare că nu a admis niciodată presiuni asupra persoanei lui, însă n-a răspuns la mai multe întrebări ale noastre, inclusiv dacă s-a întâlnit într-adevăr cu Șor și dacă da, atunci de ce.

Amintim că Ilan Șor a scris în demersul său că Vlad Filat a cerut unor instituții precum CNAM și Franzeluța să-și transfere conturile la Unibank. El susține că urma indicațiilor lui Filat el discuta direct cu Mircea Buga aceste chestiuni

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,