Ponta: Mi-am asumat lupta politică, dar nu îmi asum lupta cu poporul – demisionez

12:46, 4 noiembrie 2015 | Politica | 1980 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Premierul român, Victor Ponta și-a depus mandatul de șef al cabinetului de miniștri. Anunțul a fost făcut chiar de către Ponta în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Guvern.  Decizia vine după ce aseară, 25 de mii de români au protestat în Pița Universității de la București, cerând demisia primarului Capitalei române, dar și a premierului Victor Ponta. El a spus că deși până acum și-a asumat mai multe lupte politice, lupta cu poporul nu vrea să și-o asume. 

Începând de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru şi, implicit, al Guvernului. Eu niciodată nu mă bat cu oamenii. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat acest Guvern. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă nevoile protestatarilor. Până când noul guvern va fi instalat, ne vom face treaba în continuare. Fac acest lucru pentru că în anii de politician am rezistat la orice bătălie cu adversarii politici însă nu mă bat cu oamenii„, a declarat Victor Ponta.

Totodată, Victor Ponta a declarat că speră ca depunerea mandatului său și a întregului Guvern să satisfacă așteptările celor care au protestat.

” Nu vreau și nici nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte din societate îl așteaptă și începînd de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru. Supărarea și suferința oamenilor nu trebuie să degenereze în jocuri de putere și cred că agresivitatea și violența verbală e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm„, a mai spus Victor Ponta.

Menționăm că potrivit legii, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de demisia premierului Victor Ponta. Odată cu demisia premierului, întreg Guvernul este considerat demis. Şeful statului numeşte prin decret un premier interimar, până la formarea noului Guvern. Interimatul poate dura 45 de zile. În această perioadă, Executivul poate emite doar hotărâri, fără proiecte de lege sau ordonanţe.

Ulterior, preşedintele trebuie să convoace partidele parlamentare la consultări. În urma consultărilor, desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a listei cu noii miniştri.

Dacă în decurs de 60 de zile de la prima solicitare sunt respinse cel puţin două propuneri de prim-ministru, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,