Plahotniuc dă asigurări Bruxelles-ului că guvernarea, a cărei şef este, e un partener serios şi realist

09:26, 27 februarie 2018 | Politica | 956 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un document al Consiliului Uniunii Europene ce cuprinde o serie de concluzii ale acestei structuri despre felul în care Republica Moldova pune în aplicare angajamentele sale faţă de UE, asumate prin Acordul de asociere, a răpit atât liniştea guvernării, cât şi pe cea a unei părţi a opoziţiei moldoveneşti.

Chiar şi liderul actualei guvernări, Vlad Plahotniuc, a comentat pe pagina sa de Facebook documentul emis de Consiliul UE. Potrivit lui Plahotniuc, prin acest document oficialii europeni încurajează guvernarea de la Chișinău să continue reformele.

„Concluziile emise de Consiliul Uniunii Europene ne încurajează să continuăm, ca echipă a Partidului Democrat, reformele pe care ni le-am asumat în parcursul european al țării”, a scris preşedintele PDM.

El a dat asigurări privind angajamentul puternic „față de nevoile oamenilor din Republica Moldova”. De asemenea, i-a asigurat pe partenerii internaționali „că au la Chișinău interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine”.

Aşa dar, este loc de mai bine. Însă această afirmaţie lasă prea mult loc de interpretări.

Pe de altă parte opoziţia pro-occidentală a profitat de publicarea documentului şi a atacat dur guvernarea. Preşedintele PPDA, Andrei Năstase, a declarat pentru portalul Unimedia.md, că documentul Consiliului UE „spulberă definitiv și irevocabil majoritatea miturilor cu care guvernarea Plahotniuc-Filip manipulează cetățenii Republicii Moldova despre așa-numitele „reforme în beneficiul cetățenilor”.

Afirmaţii asemănătoare a făcut şi liderul PAS, Maia Sandu.