Peste câteva zile Andrian Candu va redeveni preşedinte interimar al Republicii Moldova

12:24, 28 decembrie 2017 | Politica | 3783 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că a respins pentru a doua oară numirea în funcţie a celor şapte membri noi ai Executivului, iar asta înseamnă că guvernarea nu are altă cale, decât să-l facă pe Candu iarăşi „preşedinte pentru 5 minute”, adică să facă uz de precedentul deja creat şi testat, când Curtea Constituţională asigură operarea remanierilor guvernamentale dorite de puterea politică şi pe care le respinge şeful statului.

Pe data de 19 decembrie curent, liderul guvernării, Vlad Plahotniuc, a anunţat ample remanieri guvernamentale, respectiv, coaliţia de guvernare a decis să promoveze în Guvern 7 membri noi.

Potrivit legislaţiei, remanierile guvernamentale se fac de către preşedinte prin decret prezidenţial, la solicitarea Prim-ministrului.

Însă şeful statului Igor Dodon refuză numirea în funcţie a celor şapte candidaţi. La fel s-a întâmplat şi atunci când premierul i-a solicitat preşedintelui să-l numească în funcţie pe actualul ministru al Apărării, Eugen Sturza: după ce Dodon a respins candidatura de două ori, guvernarea a sesizat Curtea Constituţională, care a interpretat legea supremă şi a statuat că pentru refuzul şefului statului de a efectua remanierea guvernamentală, acesta poate fi suspendat din funcţie, însă numai în ceea ce priveşte exercitarea acestei atribuţii. Astfel, Eugen Sturza a fost numit în funcţie de către spicherul Andrian Candu, care a fost declarat preşedinte interimar strict pentru exerciţiul de semnare a decretului de numire a lui Sturza în fruntea Ministerului Apărării.

Amintim că cei şapte candidaţi să devină noii membri ai Guvernului Republicii Moldova, în fruntea căruia rămâne deocamdată Pavel Filip, sunt:

Iurie Leancă, vicepremier pentru Integrare Europeană;
Cristina Lesnic, vicepremier pentru Reintegrare;
Chiril Gaburici, ministrul Economiei;
Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale;
Liviu Volconovici (actualul director al Universităţii Agrare din Moldova), ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe;
Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei.