Pavel Filip a bătut palma cu Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum

12:38, 30 ianuarie 2018 | Politica | 4221 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prim-ministrul moldovean Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu premierul, vicepreşedintele și conducătorul orașului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, informează serviciul de rpesă al Guvernului, care oferă şi detalii despre vizita oficialului de la Chişinău în Emiratele Arabe Unite.

În cadrul întrevederii cei doi oficiali au apreciat dinamizarea în ultima perioadă a relațiilor bilaterale. Pavel Filip a exprimat recunoștință părții emirateze pentru suportul acordat în crearea Ambasadei Republicii Moldova la Abu Dhabi, precum și a unui Consulat General în orașul Dubai. Filip a confirmat deschiderea pentru acordarea întregului sprijin în inaugurarea unei misiuni diplomatice a Emiratelor Arabe Uite în Republica Moldova.

Pavel Filip a mai spus că autoritățile de la Chișinău își doresc eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care vizitează Emiratele Arabe Unite, subliniind că partea moldovenească deja a abolit regimul de vize pentru cetățenii emiratezi. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum a spus că în ţara sa este examinată în prezent posibilitatea anulării vizelor pentru diplomații moldoveni, după care acest proces ar putea fi extins și asupra cetățenilor Republicii Moldova.

Un alt subiect de interes comun este operarea zborurilor directe între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite. Sursa citată subliniază că compania Fly Dubai s-a arătat interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chișinău.

În cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de opinii şi despre participarea Republicii Moldova la Expoziția Dubai Expo2020, precum și privind organizarea în 2018 a unui Forum investițional, cu genericul „Discover Moldovan investment opportunities” în Emiratele Aarabe Unite.

Tot azi Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două documente în vederea consolidării relațiilor bilaterale. Pentru impulsionarea colaborării economice și stabilirea noilor sfere de cooperare a fost semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică. Documentul prevede dezvoltarea parteneriatului în următoarele domenii precum comerţul cu bunuri şi servicii, investiţii, industrie, agricultură, infrastructură, mediu, energie, educaţie, tehnologii informaţionale și sectorul financiar – bancar.

Un alt document semnat este Memorandumul de înţelegere privind consultările politice bilaterale între ministerele de Externe ale celor două țări. Potrivit Chişinăului, documentul va contribui la consolidarea relațiilor de parteneriat în domenii de interes reciproc și la stabilirea unui mecanism de cooperare inter-instituțională dintre cele două state.

Până la ora actuală între Guvernul Republicii Moldova și Executivul Emiratelor Arabe Unite sunt semnate patru tratate bilaterale în domeniile aerian, economic, investițional şi diplomatic.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,