Parlamentul intenționează să excludă orice imunitate pentru deputați

17:50, 6 aprilie 2016 | Politica | 1060 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O astfel declarație a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului Adrian Candu în cadrul unui briefing.

„Luând în considerație voința celor 400 de mii de cetățeni ce ține de excluderea imunității parlamentare și luând în considerare imposibilitatea din punct de vedere juridic și motivațiile care sunt, chiar dacă există și căi de atac, politicul, parlamentul, majoritatea parlamentară este conștientă de importanța acestui subiect. Iată de ce de astăzi am inițiat procedura de colectare a semnăturilor, celor 34 de semnături necesare pentru a iniția proiectul de modificare a Constituției, ce ține de excluderea totală a imunității deputaților, a declarat speakerul.

În zilele apropiate, proiectul de modificare a Constituției ar putea fi expediat Curții Constituționale. Conform legii fundamentale, acest proiect urmează să fie adoptat după cel puțin 6 luni de la prezentarea inițiativei.

„Deja procesul a fost inițiat. Semnăturile deja au fost colectate astăzi. În momentul în care, în timpul cel mai apropiat, în câteva zile, când vor fi colectate cele 34 de semnături, proiectul va fi expediat Curții Constituționale spre avizare”, a conchis președintele Parlamentului.

În luna noiembrie, Platforma Dreptate și Adevăr a inițiat campania de colectare de semnături pentru organizarea unui referendum constituțional, prin care ar urma să fie trecută la alegerea directă a șefului statului, micșorarea numărului deputaților de la 101 la 71 și excluderea oricărei imunități a deputaților.

Potrivit articolului 70 al Constituției Republicii Moldova: “Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Conform articolului 71: “Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.

Dacă de la prezentarea inițiativei, Parlamentul nu va adopta timp de un an legea constituțională, proiectul va fi considerat nul.