Papuc a fost condamnat, întrebările au rămas

00:46, 23 ianuarie 2015 | Politica | 1399 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Luni, 19 ianuarie, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul comisar general al capitalei, Vladimir Botnari, care a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a decis, totodată, să le retragă celor doi gradele de general de poliţie şi să-i lipsească de dreptul de a activa în instituţiile de forţă.

Foştii funcţionari au fost găsiţi vinovaţi pentru neglijenţă în serviciu soldată cu decesul unei persoane. În 2011, Judecătoria Centru i-a achitat pe Papuc şi Botnari pe motiv că faptele nu întruneau elementele infracţiunii incriminate.

Decizia Curţii de Apel este cu drept de atac şi poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. Prin urmare, este devreme să vorbim despre o decizie definitivă în privinţa vinovăţiei fostului ministru. Papuc nu a fost încătuşat în sala de judecată, urmând să fie reţinut abia după pronunţarea deciziei motivate.

Ordinul de reţinere a fostului ministru de Interne a ajuns la poliţia capitalei miercuri dimineaţă, iar poliţiştii declară că nu pot da de urma acestuia. Pe de altă parte, avocatul lui Gheorghe Papuc a dat asigurări că acesta nu a fugit din ţară şi nici nu intenţionează să o facă, urmând să se prezinte singur la secţie.

Fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, consideră că această condamnare are un substrat politic: „Îmi pare că aici mai mult se subînţelege o dimensiune politică. Pentru că în aprilie se împlinesc şase ani de la acele evenimente şi de şase ani se vorbeşte despre asta. Nu vă pare straniu că acum, urgent, cu o zi înainte de şedinţa Parlamentului, a fost pronunţată sentinţa de condamnare? Singuri gândiţi-vă cui i-a trebuit”, a declarat Voronin în faţa presei.

El a mai atenţionat că nici după şase  ani de anchetă, societatea civilă nu a primit răspuns la întrebarea: cine sunt organizatorii violenţelor din aprilie 2009?, „în schimb au fost condamnate persoanele care nu au permis declanşarea haosului”.

Voronin a precizat că este prerogativa judecăţii să se pronunţe în privinţa vinovăţiei ex-ministrului de Interne, dar  a afirmat că, poate, în loc de acuzaţii, Papuc ar merita „mulţumiri pentru că a prevenit un maidan ca în Ucraina”.

Mai mult decât atât, potrivit lui Voronin, unul dintre magistraţii care a luat decizia de condamnare, Ion Pleşca, nici nu avea dreptul să participe la procesul de judecată, pentru că a condus comisia parlamentară specială în anul 2009, care urma să ancheteze evenimentele din aprilie. Atunci, el a plecat din funcţia de preşedinte al comisiei de anchetă şi din cea de deputat fără a explica gestul, a mai amintit Voronin: „Apar foarte multe întrebări, multe lucruri stranii”.

Liderul comuniştilor a precizat că încă în 2011 a fost luată decizia de a înceta ancheta în acest dosar, din lipsă de probe şi din motivul expirării termenului de prescripţie. Dar, a atenţionat Voronin, cu câteva zile înainte de şedinţa Curţii de Apel, dosarul a fost recalificat din infracţiune gravă în infracţiune deosebit de gravă, care nu are termen de prescripţie. „Mi se pare că cineva vrea să se acopere”, a concluzionat ex-preşedintele ţării.

Alexandru STEJĂRESCU, FLUX