NATO intervine în Republica Moldova

16:29, 10 noiembrie 2015 | Politica | 2433 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O delegație oficială a NATO se află în Republica Moldova, unde poartă discuții cu autoritățile moldovenești în domeniul sporirii capacității de apărare a țării. Acţiunea în care sunt implicaţi cu fonduri şi expertiză aliaţi importanţi din NATO precum Statele Unite şi Germania are loc în conformitate cu deciziile Summitului Alianţei din Ţara Galilor care include propria strategie de securitate şi capacitatea de apărare a statelor partenere, între care Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Iordania – susţine fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Chifu într-un interviu oferit postului Radio România Actualități.

Potrivit lui Iulian Chifu, una din prioritățile colaborării NATO – Republica Moldova ar putea fi utilizarea unor mașinării de propagandă. „Ne aşteptăm în primul rând la componenta de comunicare strategică, respectiv construcţia instrumentelor pentru a replica războiul informaţional”, a precizat Chifu.

Fiind întrebat dacă „intervenția” NATO în Republica Moldova presupune trupe sau armament, consilierul prezidențial a declarat că “se poate aștepta la orice ar cere Republica Moldova”.

„Este vorba despre primul pas într-o acţiune extrem de energică, până la urmă, a Alianţei, în apărarea partenerilor străini situaţi în zona estică, în construirea, sprijinirea construcţiei unor capacităţi de apărare sporite ale acestor aliaţi, tocmai pentru a le creşte capacitatea de apărare şi securitatea”, a declarat Chifu.

Potrivit expertului, nu este vorba atât de un program al alianței nord-atlantice, cât de anumite state, care sunt cointeresate de o implicare în sfera apărării din țara noastră.

“În contextul dezvoltării acestui program de construcţie a capacităţilor de apărare el este realizat prin contribuţiile naţionale ale statelor membre, nu se face printr-o alocare specială din partea alianţei şi aici trebuie menţionat că există foarte multe state interesate, au venit să angajeze bani, expertiză, pentru a putea sprijini Republica Moldova în diferitele direcţii”.

Subiectul statului de neutralitate se află pe masa Curții Constituționale, căreia deputații Partidului Liberal au solicitat interpretarea articolului 11, prin care se proclamă neutralitatea permanentă a Republicii Moldova și este interzisă staționarea trupelor străine. În decembrie 2014, la solicitarea președintelui Nicolae Timofte, Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pe acest subiect.

Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat la comanda Institutului Republican Internațional, doar 19 la sută din respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la NATO, în timp ce 38 la sută se opun.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,