Moldova și Ungaria au semnat un memorandum important de cooperare în domeniul mediului

18:45, 7 martie 2018 | Politica | 1199 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministerul Afacerior Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova anunță că miercuri a fost semnat un memorandum bilateral între țara noastră și Ungaria.

Potrivit instituției, este vorba despre un memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Ungariei privind cooperarea în domeniul mediului. Este interesant faptul că documentul a fost semnat de miniștrii de externe moldovean și ungur, Tudor Ulianovschi și, respectiv, Péter Szijjártó.

”Documentul constituie un cadru legal pentru cooperarea moldo-ungară în domeniul protecției naturii, diversității biologice, speciilor de animale și habitatelor lor; reducerea poluării aerului”, menționează sursa oficială de la Chișinău.

Documentul, subliniază aceeași sursă, prevede și cooperarea în domeniul armonizării legislației Republicii Moldova cu privire la protecția mediului și a naturii la reglementările Uniunii Europene, punerii în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice, etc.
Semnarea memorandumului a avut loc cu ocazia vizitei la Chișinău a ministrului afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó.

În acest context ministrul Ulianovschi a accentuat că ”Republica Moldova apreciază recenta Declarația comună a reuniunii oficiale a președinților parlamentelor Grupului Visegrád, adoptată la Budapesta, care îndeamnă UE să „ofere o perspectivă credibilă țărilor care doresc să adere la Uniunea Europeană”.

Șeful Diplomației moldovenești a menționat interesul Republicii Moldova privind extinderea relațiilor bilaterale cu Ungaria pe segmentul comercial-economic, în special prin organizarea următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale la Chișinău, fapt ce va permite inițierea unor noi proiecte investiționale cu implicarea mediului de afaceri din ambele state, diversificarea schimburilor comerciale, etc.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei, Péter Szijjártó, a accentuat deschiderea autorităților de la Budapesta privind intensificarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova pe toate dimensiunile.

Oficialul de la Budapesta s-a referit și la procesele politice din Republica Moldova. El a declarat că ”fiecare stat suveran singur își stabilește liniile directoare de dezvoltare, modernizare și reformare, reieșind din interesul național și al cetățenilor săi, aceasta referindu-se inclusiv și la sistemul electoral”.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean, situația regională, relațiile cu țările vecine, etc.

În scopul continuării dialogului bilateral, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Péter Szijjártó, a lansat omologului său din Republica Moldova, o invitație de a efectua, pe parcursul anului curent, o vizită oficială în Ungaria, invitație care a fost acceptată.

Nota redacției: A se reține denumirea insitutuției conduse de către demnitarul ungur: Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei. Adică, prioritatea nr. 1 al acesti insituții este să favorizeze interesele economice ale țării prin promovarea mărfurilor, serviciilor și investiâiilor ungurești în exterior. În timp ce la noi aceeași insituție, printr-un contrast izbitor, se numește Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene. Contează mai puâin dacă respectiva integrare favorizează sau torpilează interesele economice ale Moldovei. Important e să ne ținem în trendul impus de globaliști – mișcarea într-o singură direcție, chiar dacă aceasta nu e decât un bluff și o capcană. Vectorul stabilit este indiscutabil și consitutie o nouă formă a ideologiei de stat sau, dacă vreți, o nouă formă de religie, însă de această deată în accepția lui Marx, ca opiu pentru popor.

Altminteri, intensificarea relațiilor cu Ungaria este doar de salutat. Guvernarea de la Chișinău are multe de învățat de la cea maghiară. Iată modelul care ar fi de preluat cap-coadă de către cocuncerea țării. Așadar, se caută un Orban pentru Moldova. Sau măcar politiceni capabili să învețe direct de la liderul maghiar și echipa sa.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,