Moldova se înrolează în războiul diplomatic contra Rusiei și expulzează trei diplomați ruși

17:27, 27 martie 2018 | Politica | 1165 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au fost declarați persona non-grata în țara noastră, ne anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Sursa menționează că marți ambasadorul rus, Farit Muhametshin, a fost convocat la sediul MAEIE, unde i-a fost adus la cunoștință conținutul unei note verbale privind decizia Chișinăului de a expulza trei diplomați ai Federației Ruse.

În document este subliniat că potrivit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, cei trei diplomați ai misiunii ruse declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

„Decizia autorităților Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury  drept  o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional”, precizează sursa citată.

Anterior șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va veni cu un răspuns adecvat pentru fiecare dintre țările care au participat la campania de expulzare a diplomaților săi. Până la această oră mai multe state occidentale și Australia au expulzat peste 100 de diplomați ruși, sub pretextul implicării Rusiei în otrăvirea spionului Skripal. Autoritățile ruse au subliniat în repetate rânduri că nu sunt implicate în acest caz și au cerut la Londra să-și dovedească prin probe acuzațiile, însă ultima nu a făcut acest lucru.

Potrivit diplomației ruse, cele peste 20 de țări care au făcut acest pas au fost presate de SUA.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,