Moldova abandonează neutralitatea şi se aliază cu Occidentul, susţine analistul Alex Gorka

12:50, 27 februarie 2018 | Politica | 1417 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Potrivit analistului politic de la portalul strategic-culture.org, Alex Gorka, o declaraţie a ministrului moldovean al Apărării, Eugen Sturza, arată că Republica Moldova abandonează neutralitatea pentru a se alia cu Occidentul.

Ministrul moldovean al Apărării a declarat că forţele armate ale Moldovei ar urma să fie dotate astfel încât să se potrivească standardelor NATO şi în acest sens ţara noastră ar urma să cumpere arme letale şi muniţii.

Mai mult, Republica Moldova ar putea primi, pentru început, un ajutor de 11 milioane de euro din partea SUA pentru „reînarmare şi modernizare”. Dar procesul nu se va opri aici, ci armata moldovenească va fi atrasă în operaţiuni internaţionale.

În opinia lui Gorka, declaraţia că ţara noastră trebuie să facă faţă standardelor NATO nu este una întâmplătoare, ci a fost făcută cu un scop şi anume acela de a arăta că Moldova îşi abandonează neutralitatea pentru a se alia Occidentului.

„La 5 februarie, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a vizitat Moldova pentru a se întâlni cu omologul său. Proiecte comune, lansate cu scopul de a apropia Chișinăul de NATO, au fost în topul agendei discuțiilor. Cei doi oficiali au convenit formarea unui batalion comun pentru stări de urgență, iar mișcarea are drept scop să familiarizeze personalul militar moldovenesc cu procedurile NATO. S-a anunțat că 41 de militari moldoveni se vor antrena în acest an în România. Alți circa 800 de soldați din Moldova deja au fost antrenați acolo”, subliniază analistul.

El aminteşte şi despre deschiderea în decembrie 2017, la Chișinău, a unui Birou NATO, „spre a confirma faptul că Moldova a devenit un punct al ofensivei informative a NATO”.

„În mai anul trecut, Moldova a expulzat cinci diplomați ruși. Iar recent a intrat în vigoare o lege ce interzice emiterea canalelor TV rusești. Această țară s-a aliniat la eforturile NATO de propagandă anti-Rusia”, susţine Alex Gorka în editorialul său.

Traducerea integrală a materialului analitic poate fi văzută aici, iar varianta engleză originală aici.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,